БСП настоя държавата да оповести кой държи данъчните складове

БСП настоя държавата да оповести кой държи данъчните складове

Управляващите трябва да разкрият кой е собственикът на данъчните складове за горива. За това призова Румен Гечев, народен представител от БСП Лява България пред Нова Телевизия в събота.

"Проблемът е и в данъчните складове. Не само, че цената на колонка не е стимулирана за вносителите, но те нямат и достъп до складове в България".

Тази информация първоначално бе поискана от депутатите – гражданска квота на Реформаторския блок . Според държавата обаче това е търговска тайна. 

Гечев изрази недоумение как така в една страна-член на Европейския съюз министърът на финансите и премиерът отказват да кажат на българската общественост кой е собственикът. "Да не би да произвеждат ядрени оръжия. Това, че управляващите, които и да са те, отказват информация кой контролира данъчните складове на горива, означава, че те са вързани с тези складове. Ако не са, да кажат още днес кои са собствениците", заяви още Гечев.

По думите му нещата няма да се оправят,  докато тези, които взимат решения и защитават интересите на хората, играят карти и ритат топка с тези, които взимат парите от акцизите. Спирането на обществени поръчки "по съмнение" сигнализира на чуждите инвеститори, че България е абсолютно непредвидима


"Дори и да са еднакви цените на горивата в България и ЕС, проблемът е в структурата. При нас печалбата отива в продавачите на горива в страната в по-голяма степен, отколкото в останалата част от Европа, където отива в бюджета", смята още Гечев

"За мен е важно дали отиват в някои олигарх или в нашия общ бюджет, в който ние всички участваме", допълни народният представител и обясни, че в България акцизът върху горивото е три пъти по-малък от този в Холандия, Германия, Италия, Англия.

Гечев поясни, че крайната цена на колонка в България е малко под средната. Според него това е причината да няма силен интерес за австрийци, румънци или гърци да внасят в България големи количества.

Споделяне

Още по темата

Още от България