БСП настоя Паси да работи за резолюция на ООН

Външно министерство трябва да работи за постигане на специална резолюция на ООН за Ирак, която би отворила път за разширяване кръга държави, които имат ангажимент в Ирак и би накарала правителства като испанското да преосмислят позицията си относно участието в Ирак. Това заяви на пресконференция зам. председателят на БСП Румен Петков.

В момента България председателства ОССЕ и основно задължение на външния министър е да разработи и предложи институционално стратегия за излизане от ситуацията в рамките на ООН и Съвета за сигурност, а и самостоятелна българска стратегия за излизане от кризата, смята Румен Петков. Това минава през укрепване на сигурността на нашия контингент, но и ясно формулиране на задачите, целите и времевото им разполагане за антитерористичната организация, посочи той. По думите му задачите и целите, оформени в първоначалния меморандум, не съответстват на ситуацията в Ирак.

Според БСП една от мерките за повишаване сигурността на българите в Кербала би могла да бъде евентуалното предислоциране на контингента ни. Това обаче трябва да прецени политическото и военното ръководство, необходими са и консултации с партньорите на България, смятат социалистите.

За съжаление досега МВнР не предостави нито анализ, нито прогноза за развитието на ситуацията в Ирак, заяви Румен Петков. Според БСП изпълнителната власт и на първо място министерствата на външните работи и на отбраната са се оказали абсолютно неподготвени във връзка със ситуацията в Ирак.

От БСП посочиха, че трябва да се работи и за организация и провеждане на изборите и предаване на властта на самите иракчани, както и чрез ООН да бъдат предприети последващи действия за стабилизиране и укрепване на демократичните процеси в Ирак.

В такава рамка България може и трябва да продължи да носи отговорност за развитието на ситуацията в Ирак, нашият контингент трябва да продължи работата си, но категорично чрез засилена подкрепа и участие на базата на резолюция на ООН, посочи Петков.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: