БСП настоя за адекватни действия в здравеопазването

БСП настоява правителството да предприеме действия за адекватно финансиране на НЗОК и да гарантира достъпа на гражданите от всички български райони до ефективни здравни услуги. Това се посочва в позиция на партията, разпространена в петък до медиите. Тя е по повод на поредното напрежение около финансирането на болниците, орязването на бюджетите им и заплахата от национална лекарска стачка през септември.

"След година управление на ГЕРБ системата на здравеопазване се намира в критично състояние - забавени плащания, натрупани дългове на лечебните заведения, липса на визия за реформа“, се казва още в позицията на левицата.

Според нея в нарушение на Националния рамков договор, на Закона за здравното осигуряване и Търговския закон НЗОК притиска болниците да сключват нов анекс, с който приемат да не им се изплати фактурираната и реално извършена дейност за първата половина на тази година.

"Спазването на законите на страната е задължение не само на гражданите, а и на държавните органи и на длъжностните лица“, смятат в БСП. Според ръководството на партията управляващите "лишават здравно-осигурените българи от конституционното им право на достъпно здравеопазване“.

"Ако НЗОК не изплати в срок реално извършената от медицинските изпълнители дейност, това ще се случи, но след като болниците осъдят здравната каса“, прогнозират още от соцпартията.

Трябва да се възстанови общественият характер и финансовата устойчивост на НЗОК, се посочва още в документа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?