БСП настоява НЗОК да плати надлимитната дейност на болниците

БСП настоява НЗОК да плати надлимитната дейност на болниците

"БСП за България" настоява решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 17 януари 2017 г. за плащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 г. незабавно да бъде изпълнено.

Ако това не се случи, социалистите ще подкрепят Българския лекарски съюз да отнесе въпроса до Върховния административен съд. Това заяви депутатът проф. Георги Михайлов в декларация от името на БСП в петък. Той отбеляза, че тази медицинска дейност е безспорна, след като е приета от НЗОК.

В началото на седмицата стана ясно, че НЗОК няма да изплати гласуваните 19.5 млн. лева за финансиране на извършената надлимитна дейност на болниците за 2016 година, тъй като от Министерството на финансите отказват да я финансират, а самата каса е в преразход за дейностите за тази година.

От БСП настояват да бъде преразгледан и увеличен бюджетът на НЗОК и той да бъде структуриран по адекватен начин в различните направления на дейност, а не предварително да бъде залаган дефицит.

“По неизвестни причини, независимо от декларираните увеличения в Националния рамков договор за 2017 г., практически са намалени лимитите между 5 и 15 процента за различните университетски, областни, общински и частни болници, коментира Михайлов.

Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени три процента допълнително за всеки месец от тримесечието, тези три процента не могат да компенсират драстичното намаление, добави той.

По данните, предоставени от НЗОК, надлимитната дейност на болниците за периода от октомври 2016 г. до април 2017 г., която все още не е платена, е над 34 млн. лева, посочи Михайлов.

“Скандално е, че определени болници, без всякаква основателна причина, са получили рязко увеличаване на финансирането, а болници с национално значение, каквито са университетски и областни болници, на практика имат също толкова необосновано намаляване на финансирането“, коментира той.

Михайлов даде пример, че е абсолютно неприемливо институция като "Пирогов" да получи 800 хиляди лева по-малко финансиране.

От БСП настояват предлаганите лимити на лечебните заведения за болнична помощ да бъдат предварително обсъждани, за да може всяка болница да планира своите приходи и разходи.

Необходимо е спешно преразглеждане на националната здравна карта и стартиране във възможно най-ранни срокове на преговорите за НРД 2018 г., смятат социалистите. Те искат и сериозен парламентарен дебат по проблемите на здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от България