БСП настоява за проверка как е даден орден на Вартоломей I

БСП настоява за проверка как е даден орден на Вартоломей I

Лидерът но БСП Михаил Миков поиска от председателя на Народното събрание да провери дали е изпълнена законно процедурата по присъждане на орден "Стара планина" I-степен на Вселенския патриарх Вартоломей I.

Вселенският патриарх получи от президента най-високото държавно отличие за усилията му за “насърчаване на диалога между религиите и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството“. После той беше удостоен и с почетната титла “Доктор хонорис кауза“ от БАН.

Михаил Миков съобщи, че в "Държавен вестник" все още не е обнародван указът за ордена. Той не намерил информация нито сайта на президентската администрация, нито сред решенията на правителството, което, според Миков, трябва да направи предложението до държавния глава.

"Моля ви, да не публикувате указа, до установяване на това дали е изпълнен целият фактически състав по присвояване на този орден", отправи призив лидерът на БСП към Цецка Цачева.

Тя обеща, че ще направи всичко възможно депутатите да получат информация, но уточни, че ако от президентството постъпи указа към "Държавен вестник", тя няма правомощия да спре неговото обнародване. "Ще потърся информация има ли решение и как се е стигнало до този указ", каза Цачева.

Според Закона за ордените и медалите само президентът може да награждава български и чужди граждани с най-високите държавни отличия. Преди това обаче трябва да постъпи предложение за това.

Процедурата разпорежда, че предложения за награждаване се правят с решение на парламента, Министерския съвет, БАН, висшите училища, БЧК и гражданските организации. За чужди граждани, какъвто без съмнение е Вартоломей I, предложението трябва да постъпи изрично от министъра на външните работи.

Споделяне

Още по темата

Още от България