БСП не могат да се разберат за шеф на комисията по досиетата

БСП не могат да се разберат за шеф на комисията по досиетата

В БСП не могат да се разберат кой от техните кандидати да оглави новата комисия по досиетата, която трябваше да бъде сформирана на 22 януари, но ще се забави още неопределено време и почти сигурно няма да може да провери кандидатите в изборите за Европарламент, които ще са през май.

Сред номинираните за членове на новия орган няма безспорна фигура, “има борба - нашата ли да е квотата, вашата ли да е квотата”, заяви в четвъртък зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България и зам.председател на вътрешната парламентарна комисия Татяна Дончева в предаването “Денят започва” на БНТ. Според нея е по-добре “политическите сили да се постараят в рамките на седмица-две да избистрят дори извън тези предложения консенсусна, авторитетна фигура, която да стане председател”.

По думите ѝ евентуалният шеф на комисията може да е личност, която тепърва да бъде издигната.

Колеги на Дончева от левицата коментираха пред Mediapool, че изразеното от нея мнение е лично, но признаха, че проблеми с бъдещия състав на комисията по досиетата има.

Битката е между Христо Марински, бивш член на закритата комисия “Андреев”, а в момента съветник на президента Първанов по въпросите на сигурността, и червения депутат Евтим Костадинов. Третият претендент за поста е Георги Георгиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие от правителството “Сакскобургготски” и за когото се твърди, че е номинация на вътрешния министър Румен Петков.

Депутати от левицата заявиха пред Mediapool в четвъртък, че с най-големи шансове за поста е Марински, но не трябвало да се подценява и кандидатурата на Георгиев.

Четвъртото предложение на БСП засега е депутатът Апостол Димитров. Номинацията му е била обсъждана във вторник на Изпълнително бюро на партията. “Все още няма твърдо решение на ръководството дали да вляза в комисията, а пък и нещата не стават толкова бързо. Работата в нея е важно нещо е не може да се реши с лека ръка”, обясни пред Mediapool Димитров.

Като най-голяма партия в тройната коалиция левицата излъчи четири номинации за бъдещата 9-членна комисия. Един от кандидатите обаче междувременно се оттегли – историчката Искра Баева реши, че предпочита да остане на работа в СУ. Левицата има право да предложи друга кандидатура, за което има и време, поради разразилия се скандал с отказа на НСС да даде допуск до класифицирана информация на Георги Константинов, номиниран от ОДС. В момента се чака становище на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) по обжалването на ОДС за Константинов.

Контраразузнаването блокира и кандидатурата на предложения от БНС Стилиян Станев, което може да не е проблем, защото групата има още двама номинирани.

Сигурен индикатор за забавянето на комисията по досиетата е фактът, че шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ), който даваше ултиматуми на БСП да дадат кандидати за новия орган, сега вече не е толкова ентусиазиран и отиде по лични дела в чужбина. В същото време депутати от мнозинството очакват въпросът с комисията по досиетата и нейния председател да бъде решен от Политическия съвет на тройната коалиция, който обаче така и не се свиква, като слуховете са, че лидерите на НДСВ и ДПС не искат да се срещат.

Споделяне

Още по темата

Още от България