БСП не можа да спре вот за формиране на комисия за полицейско насилие

БСП не можа да спре вот за формиране на комисия за полицейско насилие
Въпреки съпротивата на БСП и ДПС, опозицията и НДСВ успяха да вкарат за обсъждане в Народното събрание предложението за създаване на временна анкетна комисия за изясняване на случаите на полицейско насилие. Предложението бе гласувано два пъти, тъй като председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов поиска прегласуване. И двата пъти предложението бе прието с голямо мнозинство. За разглеждане на предложението гласуваха 88 депутати, 60 бяха "против" и един се въздържа.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че без консенсус, без събиране на всички здрави сили, никой не може да се справи с мафията, окупирала властта. Той посочи, че в средите на управляващите има воля да се изяснят случаите на полицейско насилие и предложението за създаване на анкетната комисия е в подкрепа на политическото ръководство на МВР.

Ангел Найденов обаче опонира, че по този начин се омаловажават вече съществуващи органи като вътрешната комисия в парламента. По думите му всеки, който си е направил труда да намери допълнителна информация по случаите, може да разбере, че се работи по всички подадени сигнали. "Така например по случая за смъртта на Пламен Куцаров има наложени три наказания на високопоставени служители от системата на МВР, осъществява се проверка на прокуратурата и са задържани лица", каза Найденов.

Костов обаче припомни, че именно представители на БСП и ДПС са напуснали заседанието на вътрешната комисия, когато трябваше да бъдат изслушани свидетели на полицейско насилие.

При обсъждането на предложението възникна и спор от колко членове трябва да е анкетната комисия. Текстът на внесеното предложение предвижда тя да бъде съставена на паритетен принцип от девет народни представители - 4-ма от управляващите, 4-ма от опозицията и един независим депутат.

Мая Манолова (БСП) обаче предложи комисията да бъде съставена на пропорционален принцип от 11 души - 3-ма от БСП, двама от НДСВ и по един от ДПС и от опозицията - ДСБ, СДС, "Атака", "Напред" и БНД .

Според друг депутат от левицата - Татяна Дончева, комисията трябва да е от 13 души и в нея да влязат трима представители на БСП, по двама от НДСВ и ДПС, по един от опозиционните партии плюс един независим народен представител.

Предложението предстои да бъде гласувано от депутатите в четвъртък.

Първоначално в края на януари от ДСБ поискаха анкетна комисия, която да разследва полицейския произвол в полицейските управления след протестите пред Народното събрание на 14 януари и смъртта същата нощ в ареста на Четвърто РПУ на Марин Маринов. Свидетели твърдяха, че той е участвал в протестите, че е искал медицинска помощ, но му е била отказана. От МВР отрекоха тези твърденията.

Дни по-късно бе съобщено и за смъртта на още един арестант - Пламен Куцаров, починал в полицейски автомобил.

Със съгласието на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) пострадали граждани бяха изслушани в комисията, но заседанието бе бойкотирано от вътрешния министър Михаил Миков и депутатите на БСП и ДПС.

Накрая към искането за анкетна комисия се присъедини и НДСВ, като също инициира подписка за създаването на анкетна комисия за проверка на случаите на полицейско насилие пред Народното събрание и двата инцидента, при които починаха задържани от полицията граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България