БСП: Не може депутати да влизат и излизат от мнозинството като в кръчма

С планирания вот на недоверия към кабинета ще се проверява кой е опозиционер и кой "скрита лимонка"

Атанас Мерджанов в парламента, сн. БГНЕС

БСП настоя всяка парламентарна група ясно и еднозначно да заяви отношението си към правителството.,"Ситуацията, в която никой вече не знае какъв е съставът на управляващото мнозинство и какви са отговорностите на всяка една от политическите сили в него, е нетърпима", заяви говорителят на партията Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна в четвъртък по повод оттеглянето на подкрепата на ДСБ от кабинета на ГЕРБ, но оставянето на партията в Реформаторския блок, който е част от управлението на страната

"Пазарлъкът, на който сме свидетели, е недопустим за една демокрация, тъй като основният източник на нейната легитимност, народният вот, е всекидневно изкривяван. Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството, все едно става дума за някаква квартална кръчма", каза още Мерджанов.

Според него е непонятно е как в една и съща парламентарна група единият съпредседател е управляващ, а другият – в опозиция, визирайки отношението на съпредседателите на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски и Радан Кънев към правителството.

"Управлението на страната не е детска игра, а министерското кресло не бива да се ползва като примамка за този или онзи незадоволен заместник- партиен лидер", каза той относно оставането на здравния министър Петър Москов във властта. "Най-честно в настоящата обстановка би било министър-председателят да потвърди легитимността на сегашното българско правителство, за да стане ясно на българските граждани кой кой е и за какво се бори”, допълни Мерджанов, изчитайки декларация на "БСП лява българия".

Той посочи още, че правителството на ГЕРБ се е провалило и не е изпълнило предизборното си обещание, което е било гаранция за стабилност, тъй като през изминалата година на протест са излезли полицаите, надзирателите, съдиите, шофьорите, лекарите, военните, майките, музейните работници, библиотекарите, синдикати и работодатели.

Зам.-председателят на парламентарната група на левицата каза още, че се търси и подкрепа за вот на недоверие в различни секторни политики като енергетиката, вътрешният ред и сигурността, отбраната, външната политика, здравеопазването, образованието, социалната политика, регионалната политика. "Подробни мотиви ще изложим пред всички парламентарни групи и от подкрепата им ще съдим, кой от тях е опозиционер и кой "скрита лимонка“, каза Мерджанов. По думите му темите, по които може да се констатира пълен провал, са толкова много, че има за всички, но за съжаление от това страдат българските граждани.

Той посочи и част мотивите за потенциалните вотове на недоверие по сектори. "В енергетиката задълженията са вече над милиард лева. В областта на вътрешния ред и сигурността правителство не успя за година и половина да завърши нито сантиметър от оградата на границата с Турция, предизвика полицейски бунтове, увисна без реакция след поредица стрелби насред София, включително с гаубица, остави КАТ без регистрационни табели и още куп неразбории, чието изброяване би отнело цял ден", посочва се в декларацията на левицата.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?