БСП не подкрепи лидера си за оставка на кабинета и избори през юли

Станишев получи мандат да води левицата на предсрочния вот, Кадиев си тръгва от политиката, Нинова - от зам.-шефското място в парламентарната група

БСП не подкрепи лидера си за оставка на кабинета и избори през юли
Осем часа след като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви Пламен Орешарски за премиер в оставка и определи живота на кабинета до края на тази седмица, късно вечерта във вторник стана ясно, че Националният съвет на БСП не е гласувал подобно решение. За сметка на това председателят на социалистите получи мандат да води преговори с останалите политически сили и с президента Росен Плевнелиев за възможно най-ранно насрочване на нови парламентарни избори. 
 
Това решение бе обявено от секретаря по медийната политика на БСП Антон Кутев, който обвърза сдаването на властта от правителството с уточняването на датата на предсрочния вот. По неофициална информация на Mediapool, ако повечето партии и държавният глава се обединят около идеята изборите да са късната есен, е възможно правителството да остане на власт до края на идния месец. 
 
В началото на заседанието на Националния съвет на БСП картината изглеждаше доста по-различна, тъй като лидерът на левицата се обяви за предсрочен вот още през юли и поиска премиерът Орешарски да подаде оставка до края на тези седмица. 
 
Освен да води преговорите с останалите партии Станишев е получил и мандат да води левицата на следващите избори, както и да направи промени в Изпълнителното бюро и Предизборния щаб на БСП. Избраният за евродепутат Герги Пирински е предложил на пленума лидерът на партията да не оглавява предизборния щаб, но такова реение не е гласувано, а ще бъде разглеждано по-късно.
 
В крайна сметка Националният съвет на БСП е получил две оставки. Те обаче не са на лидера на БСП и на премиера, а на дългогодишния опозиционер в БСП Георги Кадиев, който напуска парламента и националния съвет ан левицата. Другата оставка е на Корниления Нинова от зам.-председателското място в парламентарната група на "Коалиция за България".
 
Пред журналисти Нинова коментира, че не трябва само лидерът на партията да носи отговорност. Кадиев от своя страна пък изпълнява обещание, дадено преди дни от телевизионния ефир, че ако на заседанието на пленума ръководството на паритята не подаде оставка, това ще направи той и ще напусне политиката. 
Въпреки появилите се по-рано твърдения, че Националният съвет ще гласува свикване на извънредно заседание на конгреса на БСП, Антон Кутев заяви пред медиите, че дали това ще се случи ще стане ясно като се реши датата на изборите. Вътрешна опозиция винаги има, но това не е проблем, каза той.

До този развой на събитията се стигна след като Станишев изненада всички с предложението си за оставка на правителството до дни и предсрочни избори през юли, мотивирайки се с оттеглената политическа подкрепа на управленския партньор ДПС. Съобщението той направи във вторник пред драматичен пленум на БСП, посветен на анализа на изборната загуба, която също бе приписана на ДПС. Докато новината обикаляше медиите и лидерите на други политически сили се изказаха критично за избори посред лято, дебатът на "Позитано"20 взе неочакван обрат и мнозинството от членовете на Националния съвет на БСП се обявиха против решението на Станишев. Това съобщиха пред Mediapool участници в заседанието на осмия час от започването му.

 

Пленумът все още не е взел решение, но няма да подкрепи избори през юли или август, заявиха социалисти, според които най-ранната възможна дата е през септември. Това поставя под въпрос и думите на Станишев, че правителството ще подаде оставка веднага след вота на недоверие, който се обсъжда в сряда и ще се гласува в четвъртък.

 

Националният съвет на БСП обсъжда междувременно да се насрочи извънреден конгрес на партията за смяна на лидера и ръководството.

 

След като "подаде" оставката на правителството, Станишев отказа да подаде своята с думите: "В БСП искането за оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа".

 

В БСП са разделени по въпроса дали трябва да се разделят с лидера, който от 13 години е начело на партията и е "записал" 10 изборни загуби. Както винаги в такива ситуации се изтъква и познатият аргумент, че председателят не се сменя точно преди избори.

 

Станишев: Избори през юли са най-добрият вариант за страната

 

"Не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление", заяви Станишев в началото на заседанието.
Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие, уточни той.

 

Изтъквайки, че БСП се е доказала като отговорна към България, той призова: "Затова час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде новият парламент и кой да поеме отговорност за управлението на страната, за следващия бюджет, за пътя на България, за реформите, които са нужни – в образованието, администрацията, икономиката, здравеопазването. Хората трябва да дадат сила – независимо на коя партия, за да се постигнат резултати и да има промяна. Затова, пак повтарям, честната позиция е изборите да са незабавно. При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извънпарламентарни сили, срочни избори през юли са възможен и реалистичен вариант. Това е най-добрият вариант за страната".

 

Така Станишев успя да изненада съпартийците си за втори път в рамките на броени дни, след като в петък се обяви за въвеждане на задължително гласуване, каквото БСП по принцип отхвърляше. На самия пленум темата за задължителното гласуване обаче отсъства.

 

Освен че избори през юли са практически невъзможни заради указаните срокове в Конституцията и Изборния кодекс, членове на Националния съвет на БСП са притеснени, че при такъв сценарий най-печелившата партия ще е ДПС, а социалистите отново ще се представят зле.

 

На "Позитано"20 има мнения, че до предсрочния вот може да се стигне без назначено от президента служебно правителство, което обаче според юристи е твърде спорно, а освен това на такъв вариант едва ли ще се съгласят не само ГЕРБ, но и ДПС, чийто председател Лютви Местан, ако се съди по думите му, веднага след евроизборите е провел среща с Росен Плевнелиев и оттогава насам говори за него с подчертан респект.

 

Местан: Решава мандатоносителят

 

"Ако на този пленум мандатоносителят БСП е взел окончателно решение, коментарите са излишни. Решава мандатоносителят". Това бе лаконичното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан, който свика пресконференция в партийната централа, но без възможност на репортерите да задават въпроси.

 

"Време е за отговорни консултации и естественото им място е при държавния глава", заяви той, без да коментира посочения от Станишев срок за избори през юли.

 

По повод обяснението на лидера на БСП, че Местан е произнесъл присъдата на кабинета с настояването си за избори в края на ноември или началото на декември, лидерът на ДПС посочи: "Пресконференцията ни миналия четвъртък не предопредели, а ускори вземането на вярното решение в интерес на българските граждани - провеждането на предсрочни избори".

 

"Втората новина тогава бе, че ДПС изрече вярната позиция за "Южен поток" – този важен за България проект не може да се изпълнява въпреки ЕС, а в сътрудничество с ЕС", допълни Местан.

 

Три дни след неговата пресконференция премиерът Орешарски обяви, че спира "Южен поток", с което на практика обезсмисли основната мисия на правителството, както си я представяха социалистите.

 

Борисов поздрави Станишев, но има възражения за избори в летните отпуски

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е във Вашингтон, поздрави Станишев за "смелата позиция и затова, че призна загубите от изборите и като един истински демократ счете, че народният вот е най-важен и трябва да се проведат предсрочни избори". Борисов отправи и поздрав към протестиращите, които "една година стояха по площадите, за да държат будни политиците и да настояват всеки ден за оставка на това правителство".

 

"Оттук нататък следват чисто прагматични неща, технологични срокове, консултации при президента и както виждате нито злорадствам, нито се радвам, защото финансовото-икономическо състояние на страната е катастрофа”, заяви Борисов.

 

Макар той самият да настояваше за "незабавни избори, веднага", сега Борисов посочи: "Трябва много внимателно отговорните партии да проведем дебат по датата на изборите, разбира се, това ще го реши президентът, не ние. След това трябва да се помисли как бихме могли през тези един - два месеца работа на служебното правителство, то да бъде подкрепяно, за да започне незабавните реформи, които за втори път в една седмица ЕК казва, че трябва да бъдат направени”, заяви Борисов.

 

Той коментира, че е "летен период и има отпуски", но "ГЕРБ е готова за избори, така че когато президентът ги назначи - тогава".

 

"Жал ми е за Орешарски, защото той влезе в чужди дрехи, загърби своята експертност и не случайно сега цялата вина е прехвърлена на него и на министрите”, каза още Борисов.

 

Президентът свика КСНС, за да не се насрочват дати през медии

 

Президентът Росен Плевнелиев обяви малко след изявлението на Станишев, че свиква извънредно заседание на Консултативния съвет на национална сигурност (КСНС) другия вторник.

"Имам постоянен диалог и контакт с политическите лидери. Не мога да приема да се захвърлят с дати за изборите през медии. Това, което ще направя, за да приключим на този етап по най-достойният начин и да покажем отговорно отношение и демократичен подход от българският политически елит към политическата и парламентарна криза това, е да свикам КСНС", каза Плевнелиев.

"Датата за избори не трябва да се определя според интересите на един или друг политически лидер", добави държавният глава.

Той коментира, че в ситуация на непредсказуемост и на тежка политическа и парламентарна криза най-лошото, което политическите лидери могат да направят, е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания.

"Очаквам отговорно отношение от всеки един от българските политически лидери в този момент", каза Плевнелелиев.

Той се надява КСНС да стигне до съгласие за дата на изборите, за процедурата, по която да бъде избран българският еврокомисар и за "Южен поток".

След като съобщи, че има риск ЕК да спре парите по още две европрограми, държавният глава очаква да бъдат обсъдени и действия за преодоляване на ситуацията със спрените европейски средства за България.

 

ГЕРБ готови да оттеглят вота на недоверие, ако се отложи изборът за Сметната палата

 

Уверен в успеха си на предстоящите избори, Бойко Борисов посочи още, че управляващите трябва да оставят назначенията в Сметната палата за следващото мнозинство.

 

"Вотът на недоверие на практика става безсмислен, но все пак ще се съобразя с Цецка Цачева какво ще ни предложи, тъй като няма смисъл да се продължава агонията на това правителство. Аз се съобразявам със законовите възможности”, допълни Борисов.

 

Цачева от своя страна коментира, че ако управляващите оттеглят точката за избор на членове на Сметна палата, ГЕРБ е готова да оттегли вота на недоверие.

 

"След изявлението, че кабинетът "Орешарски" подава оставка, ние от ГЕРБ считаме, че внесения от нас вот на недоверие във финансовата политика на правителството е успешен, поради което дебатите по него стават безпредметни в Народно събрание, което е делигитимирано и няма как да има обществена подкрепа. То трябва да спре по най-бързия начин да приема каквито и да било други актове”, каза още Цецка Цачева.

 

Кунева е против избори през лятото и опита на БСП да избегнат служебен кабинет

Меглена Кунева от Реформаторски блок коментира, че "бързането на Станишев издава паника и БСП се опитват да избегнат служебно правителство".


"Сергей Станишев отвори Гранд каньон в БСП, очевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника", каза Кунева.

 

Според нея да се правят избори по време на лятната отпуска, е поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а "не истинско желание за честни и демократични избори".

 

"Поведението на лидера на БСП издава паника, доказателство за която са непоследователните му изказвания - първо излиза с призиви за въвеждане на задължително гласуване, няколко дни по-късно иска избори, на които хората няма да излязат да гласуват, защото са в отпуск", посочи Кунева.

 

Тя каза, че дори да бъде подадена оставка в петък, предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от датата 16 август.

 

Йонко Грозев, от "България на гражданите" също изрази мнение, че провеждане на избори през юли е възможно, само ако не се следва конституционната процедура да се назначи служебно правителство.


"Подобен опит на БСП би бил грубо погазване на Конституцията", е коментирал зам.-председателят на ДБГ.

 

Съгласно Конституцията, при оставка на правителството президентът трябва да насрочи избори, но едва след като всички партии се откажат да съставят кабинет в рамките на сегашното Народно събрание. Ако всички политически сили се отказват от мандат, процедурата може да бъде максимално съкратена и да мине да един ден.

 

Дори и тази процедура да бъде максимално съкратена и да стане за един ден, държавният глава разпуска Народното събрание. В същия акт насрочва дата за нови избори, които трябва да се състоят в следващите 60 дни, какъвто е и срокът в Изборния кодекс. След това президентът съставя служебен кабинет, който има за основна задача организирането на предсрочните избори.

 

И референдум за изборните правила

 

Освен за дата на предсрочните избори, парламентът, който вече е де факто в нова конфигурация след публичната разлъка между БСП и ДПС, ще се произнесе и за поискания от президента референдум за изборните правила. Преди пет месеца управляващите отказаха да насрочат допитване за задължително, електронно и мажоритарно гласуване. Поради тази причина Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок, събра подписка в подкрепа на президентската инициатива, но от ГРАО заявиха, че голяма част от подписите са невалидни и това даде основание на шефа на парламента Михаил Миков да откаже разглеждането ѝ.

 

Сега обаче, след като и Станишев поиска задължително гласуване, за което се смята, че ще накаже ДПС с намалена относителна тежест в политиката, Народното събрание предстои да се произнесе. ГЕРБ предложиха референдумът да се проведе ведно с изборите.

 

"Доколкото разбирам, тази седмица ще се предложи такава точка в дневния ред, не само по отношение на искането на президента. Знаете, че и Близнашки драматично преживяваше съдбата на неговите подписи. Разбира се, че няма да се прави тази проверка за невалидните подписи. Те имат 300 хиляди подписа, така че... Не искам да изпадам в такива тълкувания, нека пленарната зала да реши", коментира във вторник Михаил Миков.

 

Той отказа да коментира вътрешнополитически теми и видимо се ядоса на въпроса ще става ли председател на БСП, каквито предположения вървят в медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?