БСП не се отказват от идеята "шумкарите" да станат ветерани от войните

Въпреки реалната опасност ключови закони като тези за отбраната, за референдумите или Семейния кодекс да останат за следващия парламент, БСП се бори за приоритетно прокарване на проекта си, според който участниците в "антифашистката съпротива (1939-1945 г.)" да бъдат признати за ветерани от Втората световна война. Предложението на депутата Захари Георгиев бе обсъдено за кратко в сряда по време на удълженото пленарно заседание.

Според Георгиев става въпрос за около 2500 души, които да имат правото да ползват социалните привилегии на ветераните от войните. Те получават към пенсията си добавка в размер на социалната пенсия за старост, която от 1 януари е 92.53 лв. месечно.

Ако те бъдат приравнени с ветераните от войната, това ще струва 233 хил. лв. месечно на данъкоплатците, по данни на НОИ.

Предложението не е подкрепено от Министерството на финансите (МФ), тъй като "разширяването на кръга на правоимащите лица би създало общ допълнителен финансов ангажимент от 5 млн. лв. за 2009 г".

Министерството предлага, ако законопроектът бъде подкрепен, промените да влязат в сила от следващата бюджетна година.

В становището на военното министерство се казва, че лицата, участвали в антифашистката съпротива, не са притежавали качеството "военнослужещ" и оставя решението за евентуално разширяване на кръга на ветераните от войните на депутатите, като препоръчва съобразяване с финансовите възможности на държавата.

Дискусията по предложението на Георгиев, което е със силен предизборен привкус, продължава и в четвъртък.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?