БСП не смята да подкрепи по-висока изборна бариера за коалициите

Идеите на представители от ДПС да се въведе по-висока изборна бариера за влизане на коалиции в парламента засега не срещат подкрепа в БСП. През последните дни депутати от ДПС като Христо Бисеров лансират предложение прагът за коалициите да стане 8%, а за партиите, които се явяват самостоятелно на парламентарни избори, да остане 4 процента.

Представители на НДСВ коментираха, че 8% е твърде висока бариера, но 6% би било по-приемливо.

Висши представители на левицата заявиха в четвъртък пред Mediapool, че идеята, която цели основно да удари дясната коалиция между СДС и ДСБ, "няма да я бъде".

"Защо ни е да правим подобна промяна? Всеки нормално мислещ ще иска срещу себе си, ако вземе отново властта, да има ясни и познати опоненти", каза депутат от БСП. Негов колега коментира, че в дясната коалиция и сега имат достатъчно проблеми, а с вдигането на изборната бариера, ще се създават още.

БСП също се явява на избори в коалиция с други леви партии, но няма притеснения, че ще бъде засегната от по-висока бариера, тъй като не е застрашена да падне под 6 или 8 процента.

Последните социологическите проучвания показват, че СДС и ДСБ, за които доскоро се твърдеше, че трудно ще прескочат 4-процентовата бариера, имат шанс за самостоятелно влизане в Народното събрание, а със създаването на коалицията опасността да останат навън напълно отпада.

Според социолози е напълно възможно дясната коалиция да прескочи и бариера от 6 или 8 процента, но при това положение ще има по-малко народни представители.

Депутати коментираха, че поправката би засегнала не само десницата, но и коалиция "Напред", близка до бизнесмена Христо Ковачки. Според някои тя се сочи и като бъдещ "доста по-предвидим партньор" в едно ново управление на левицата и би заместила ДПС като "баланьор". Ако прагът бъде повишен, "Напред" също ще вкара по-малко народни представители.

В специалната парламентарна комисия, която се занимава с промяната в изборното законодателство, все още няма внесена поправка за повишаване на бариерата пред коалициите.

Депутат от мнозинството коментира пред Mediapool, най-вероятно става дума за "разчистване на сметки" от страна на ДПС най-вече с ДСБ на Иван Костов.

Изискването на по-висок процент за влизане на коалиции в НС не среща особено "радушна" подкрепа и от съуправляващата НДСВ, въпреки че неотдавна юристът проф. Огнян Герджиков заяви, че може да се мисли в тази посока, тъй като изискването за партия, която участва сама, е 4 процента, а в коалицията влизат повече формации, които практически на избори могат да влязат с 1 процент.

Експерти, които вече години се занимават с избори и законодателството по тях, смятат, че най-високият възможен праг за коалициите е 6 процента, както е в повечето европейски държави. "Може да се помисли в тази посока и у нас, но едва ли това ще стане точно за този вот", смята член на Централната избирателна комисия, като посочи, че нагласата у мнозинството, както и липсата на време, работят срещу повишаването на бариерата.

Не е ясно дали предложението за промените е солова акция на Христо Бисеров и негови колеги, или зад него стои цялата партия.

Само преди два дни зам.-председателят на ДПС Лютви Местан упрекна колегите си от тройната си коалиция, че е порочно промените в изборните закони да се правят в последния момент и даде да се разбере, че партията му е против всички по-сериозни изменения като въвеждане на мажоритарен елемент, задължителност на преференциите и пр. Той дори настоя за консенсус по прилагането на принципа нито едно Народно събрание да не може да прави промени в изборното законодателство, по силата на което ще се проведат избори за следващ парламент.

Крайният срок за предложения по Закона за избиране на народни представители между първо и второ четене е идният вторник, а след това спецкомисията трябва да вземе решение и окончателните текстове да влязат за гласуване в пленарна зала. Очаква се това да стане до към 15 април.

Споделяне

Още по темата

Още от България