БСП не успя да изключи Кадиев от парламентарната група

Той се изживява като Мандела и апелира партията да реши поема ли по пътя на отлюспването

БСП не успя да изключи Кадиев от парламентарната група

Два гласа не достигнаха на парламентарната група на БСП да изключи от редиците си Георги Кадиев. "За" изгонването му са гласували 24 от всички 38 червени депутати, което е малко под необходимите 2/3 от гласовете. За да бъде прието, бяха нужни 26 гласа. Вотът бе таен.

Преди извънредното заседание на групата в сряда, нароченият за изгонване написа във Фейсбук: Парламентарната група на БСП ще изключи днес Георги Кадиев.

Още преди две седмици стана ясно, че той е предизвикал недоволство сред колегите си заради личния си законопроект за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания. Кадиев обаче смята, че не това е само претекст за разправата с него, но не и причината.

"Днес е ключов ден за БСП. Ден, в който ще реши по кой път поема – пътят на отлюспването или този на правото на различно мнение. Това е стрест-тест за нас, от който имаме нужда. Тенденцията на говорене анти-НАТО, понякога анти-Европа, сега и отлюспването ни водят в грешна посока. Аз ще се справя, каквото и да решите. В създалата се ситуация дори не знам кое е по-добро за мен. Убеден съм обаче кое е по-добро за БСП. Гласувайте по съвест. Не за мен или срещу мен. Не за Миков или срещу Миков. А за пътя, по който искате да поеме БСП", написа Георги Кадиев на своята страница във Фейсбук.

По-нататък той описва законопроекта си като "съвсем нормален". "Убеден съм, че след 10-ина години ще се чудим как изобщо сме спорили за това. Както сега се чудим как е можело да се подкрепя робството, как бели и черни са били в различни градски автобуси, как жени не са били допускани в университет", коментира Кадиев, след което се впуска в още по-мащабни разсъждения за глобалната борба за човешки права, стигайки до Нелсън Мандела.

"Ще ви разкажа една история. През 70-е и 80-е инвестиционният фонд на Харвард инвестира милиарди в Южна Африка, подкрепяйки икономиката на апартейда. Дори когато други фондове изтеглят парите си, те остават. Печалбите са прекалено добри. През 1999 обаче нещата са се обърнали. Харвард е срещу апартейда и кани като гост Нелсън Мандела, предлагайки му титлата "доктор хонорис кауза". Като извинение, но и умирайки от страх, че няма да приеме. Мандела прие. Прости и продължи напред. Бях там, чух речта му.
Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах.Каквото и да стане утре, помнете историята с Мандела. Нещата се обръщат", написа още Кадиев.

По-рано той съобщи, че ако бъде изключен от парламентарната група, ще напусне парламента, където успя да влезе благодарение на мажоритарния вот, даден в негова полза и така спечели депутатско място, независимо от неизбираемата позиция в листата, която му отреди партийното ръководство.

Понякога утрото е по-мъдро от вечерта, коментира съпартиецът му Кристиан Вигенин в социалната мрежа преди гласуването.

Мая Манолова заяви предварително пред Нова телевизия, че ще гласува против отстраняването на Георги Кадиев. "Това е абсурдно за БСП. Ние сме били винаги изявени със своите ярки лица. Ние никога не сме били лидерска партия. Да изключиш някого заради това, че има различно мнение, е съвсем ново за нашата партия", поясни тя.

Решението за изключването на Кадиев е на парламентарната група с председател Михаил Миков, посочи Кадиев.

Той внесе няколко поправки в Изборния кодекс, според които при използване на чужд език при предизборна агитация да се осигурява "едновременен и точен превод на български език". Законопроектът не е бил съгласуван с БСП и това се превърна в повод за разправия в парламентарната група.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?