БСП не вярва на МВР и службите за липса на връзка "Борисов-Йосич"

БСП не вярва на МВР и службите за липса на връзка "Борисов-Йосич"

БСП явно няма вяра на МВР и специалните служби, оглавявани от нейни кадри, защото игнорира заключенията им за липса на връзка между Бойко Борисов и сръбския наркотрафикант Сретен Йосич, решавайки случаят да бъде проверен от временна анкетна комисия.

Предложението за комисията дойде от независимия депутат Мария Капон и бе сложено от БСП като първа точка в дневния ред на парламента в сряда. Десните обявиха, че този ход е напълно безсмислен, след като компетентните органи вече дадоха "индулгенции" на Борисов и заявиха, че няма да участват в "мръсните игри" на БСП и ДПС.

Въпреки това с гласовете на тези две партии, на "Атака" и независими депутати такава комисия бе съставена и за неин председател бе избран Христо Бисеров от ДПС.

Националната разузнавателна служба (НРС), МВР и ДАНС, които са под контрола на "червените" ( вътрешният министър е от БСП, шефът на ДАНС е лично назначение и е пряко подчинен на премиера, а началникът на разузнаването - на президента – бел.ред.), последователно дадоха отрицателни становища за евентуални нерегламентирани връзки между Борисов и Йосич.

Практиката на парламентарните проверки в подобни случаи е депутатите да искат информации и доклади от МВР и службите. Не е ясно какво повече се очаква да бъде предоставено от МВР, НРС и ДАНС.

"Срам"

Борисов нарече създаването на комисията "срам за Станишев и за Доган, срам и за Народното събрание". "За човек, който сме задържали и екстрадирали от страната при добре планирана акция, който сега ни обвинява, за да се прикрие, те създават комисия. Отзвукът от всички служби при провеждането на акцията беше, че тя е брилянтна", каза Борисов. Защо не създадоха анкетна комисия за замените на гори и за строителството на НАПИ, запита Борисов.

"Прозрачни политически цели"

Опозицията отказа да участва в комисията и вместо 16 членове, бе решено тя да се състои само от девет – петима от левицата, двама на ДПС, един на "Атака" и инициаторът за създаването ѝ Мария Капон. Първоначално определеният двумесечен срок за работа на комисията бе съкратен на три седмици.

Разправиите отнеха цели три часа на депутатите, като цялата опозиция и НДСВ заявиха, че с този ход се преследват прозрачни политически цели.

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, който бе съвносител на предложението, междувременно изтегли подписа си от него и заяви от парламентарната трибуна, че искането за временна комисия е по поръчка на управляващите, които използват някои депутати от опозицията.

Атанас Атанасов от ДСБ коментира, че се отказва парламентарно разследване по редица важни за обществото въпроси като смъртта на Ахмед Емин и др.

БСП вкара предложението за комисията в дневния ред на парламента във вторник, малко след като МВР заяви, че няма данни за връзки между Борисов и Йосич.

Повод за питането на столичния кмет до МВР, НРС и ДАНС са думите на "балканския крал на кокаина" Сретен Йосич пред съда в Белград, че в България се е ползвал от закрилата на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов.

Така БСП се сети за "тъмното минало" на политическия си опонент и изрази "изключителното си безпокойство от показанията на международния наркотрафикант и един от най-търсените в Европа хора от подземния свят, в които той твърди, че в България е бил под закрилата на Борисов".

Самият Борисов обяви, че социалистите излагат живота му на опасност, защо е бил единственият без маска при залавянето на Йосич в София през 2002 година. Той поиска от МВР, НРС и ДАНС да оповестя подробности от операцията срещу Йосич.

Невинен

Още минала седмица от НРС заявиха, че не знаят нищо, защото службата "не е имала и няма никакво отношение към Йосич".

Последва интервю на бившия главен прокурор Никола Филчев, който свидетелства в полза на Борисов. Сега това прави и политически ръководеното от БСП вътрешно министерство.

"МВР не разполага с информация за нерегламентирани контакти на лицето Сретен Йосич с Вас в качеството Ви на Главен секретар или с други служители на МВР в посочения период", пише в писмото на генералния комисар на МВР Павлин Димитров до Борисов, разпространено във вторник.

Малко след създаването на комисията и от ДАНС отговориха, че не разполагат с "налична информация, относно обстоятелства, които да сочат, че Бойко Борисов и имал връзки със Сретен Йосич и неговото обкръжение, които да са различни от "служебните отношения".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?