БСП не знае дали ще предложи кабинет, ако получи от Радев третия мандат (обновена)

Корнелия Нинова готова да подкрепи правителство на "Има такъв народ" (видео)

Сн. БГНЕС

Лидерката на БСП Корнелия Нинова потвърди, че партията ѝ е готова да подкрепи правителство на "Има такъв народ" при определени условия и каза, че тепърва БСП ще обсъжда дали ще предложи кабинет, ако президентът Румен Радев ѝ връчи третия мандат.

"Условията на БСП са преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза чрез помощ на хората, домакинствата и бизнеса. Да се започне ревизия на управлението на Борисов. Бързи и конкретни стъпки по плана за възстановяване. Нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите", добави тя и бе категорична, че БСП не би подкрепила мандат на ГЕРБ.

Държавният глава Румен Радев не изключи възможността да бъде връчен трети мандат за съставяне на правителство. Toй уточни, че ще зададе този въпрос и на следващите партии - ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", за да прецени готовността им за съставяне на правителство.

Лидерката на БСП отговори, че ако се стигне до връчването на трети мандат и партията го получи, "ще съберем колективните органи на БСП и ще решим".

След консултациите Нинова каза, че държавният глава не е казал по време на срещата, че ще връчи евентуалния трети мандат на БСП.

Президентът връчва първите два мандата на първите две най-големи партии в парламента, в случая ГЕРБ и "Има такъв народ". Той обаче сам преценява на кого да връчи третия мандат.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще предложат правителство, но другите партии в аванс казаха, че няма да го подкрепят. Засега не се знае дали партията на Слави Трифонов ще предложи кабинет или ще върне мандата.

БСП е срещу намаляването на субсидиите за партиите на 1 лев за глас, за което настоява партията на Слави Трифонов. БСП обаче тепърва ще обсъжда позицията си дали е за мажоритарна избирателна система, каквато предложиха от ГЕРБ.

Нинова коментира, че БСП е на позиция, че трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент.

"Това какво мислят от "Има такъв народ" за нас е тяхна работа", посочи Нинова, след като по-рано от "Има такъв народ" казаха, че няма да правят правителство с партиите от статуквото.

Нинова посочи, че очаква мнозинства в Народното събрание по определени политики.

Радев каза, че БСП трябва да търси пресечните точки в парламента.

Президентът добави, че консултациите с БСП са важни по две причини.

"Първата, защото хилядите български граждани, които ви подкрепиха на изборите, са с надеждата за една по-социална и по-солидарна България. Втората, вашият опит и традиции са много важни за намирането на баланс между изключително амбициозния план за законодателство в новия парламент и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със сериозна парламентарна подкрепа", отбеляза президентът.

Той също така подчерта, че бъдещото правителство не може да бъде плод на безпринципни коалиции.

"Тук виждам вашата роля, с вашия и опит да търсите приоритети, ясни цели, отговорност чрез активен диалог. НС е гарантът, който ще произведе новия кабинет", каза Радев.

През уикенда БСП взе официално решение да подкрепи кандидатурата на Радев за втори мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България