Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП: Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз

Станишев: Не очаквайте България да бъде сред ястребите в Европейския съюз

61 коментара
Георги Кадиев, сн. БГНЕС

"Много ясно казахме: Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз!” Така депутатът от БСП, минаващ за постоянна опозиция на ръководството на „Позитано” 20, Георги Кадиев формулира в неделя пред БНР партийната позиция по кризата около Украйна, на част от чиято територия, поставена на практика под руски военен контрол, същия ден се провеждаше референдум за присъединяване към Русия.

"Не очаквайте България да бъде сред ястребите в Европейския съюз (ЕС)”, заяви пък лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по-късно по време на семинара на левицата на Боровец и обясни, че чисто културно и емоционално отношението на българите към Русия е съвсем различно от това на прибалтийците.

Декларация в два варианта

"Най-голямото опасение е да не се окаже, че се държим като държава, която не е членка на Европейския съюз”, обясни Георги Кадиев. Това опасение обаче не е много забележимо в текста на декларация, приета от пленум на БСП в събота.

В петък стана ясно, че деветима социалисти начело с лидера Сергей Станишев са внесли проект на декларация на парламента за събитията в Украйна, в която да се заяви категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да се призове за изтегляне на руските войски по местата на постоянната им дислокация.

В проектодокумента се посочвало още, че Народното събрание призовава към политически диалог ЕС - Украйна - Русия, с цел стабилизиране на обстановката в Украйна и обсъждане на пътища за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната. Осъждат се случаите, довели до жертви, и се настоява за всеобхватно и независимо разследване на актовете на насилие.

От левицата предлагаха на своите колеги парламентът да призове компетентните власти в Украйна към действия за спешно намаляване на политическото напрежение и за недопускане на посегателства върху човешките права.

Народното събрание очаква провеждане на политика на приобщаване и настоява за гаранции за правата на гражданите, принадлежащи към българската общност в Украйна, се казва още в проектодекларацията. Апелира се към правителството в Киев да се обяви срещу всички прояви на екстремизъм и за преустановяване на паравоенните формирования.

Документът предвиждаше още Народното събрание да се обяви за отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускането на решения, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, включително "Южен поток", както и засягането на други национални интереси. Настоява се за намиране на мирно решение на кризата при пълно зачитане на принципите на международното право.

След тричасови дебати на партиен пленум в събота обаче тозивариант на декларацията е бил сериозно редактиран, така че осъждането на Русия да бъде смекчено, като се избегне дори споменаването на нейното име.

Така вече вместо макар и уклончевия призив за изтегляне на руските войски от Крим, в последния вариант вече самосе „изразява безпокойство от повишаването на военната активност в региона, в частност на Кримския полуостров”.

"Обединихме се около две неща – първо, съдбата на Украйна е в ръцете на самата Украйна, и второ, настояваме за запазване на териториалната цялост на държавата", обясни Кадиев в неделя.

„Важното е, че няма крайни оценки. България все пак е малка държава с относително малко влияние. По-скоро можем да направим зло, отколкото добро, ако заемем някаква крайна позиция. Мисля, че европейската ни ориентация все пак е достатъчно ясна”, добави той.

Това, което прави впечатление в новия вариант на декларацията обаче, освен че името на Русия не се споменава в никакъв отрицателен контекст, е, че пожелания, искания и напътствия се отправят преди всичко към властите в Украйна. И, на второ място - към ... Европейския съюз. Като се се призовава към политически диалог Европейския съюз - Русия – Украйна, предлага му се „да преосмисли целите и съдържанието на източното партньорство в съответствие с обявеното стратегическо партньорство с Русия”, и му се препоръчва „отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускане на решение за санкции, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, вкл. "Южен поток", както и засягането на други национални интереси”.

България – сред най-малко заинтересованите от санкции срещу Русия

"Не очаквайте България да бъде сред ястребите в Европейския съюз (ЕС). Ние имаме наши интереси, наши традиции. Чисто културно и емоционално отношението на българите към Русия е съвсем различно от това на прибалтийците, които имат друга драматична история, свързана с Русия и Съветския съюз, или на Полша или някоя друга страна", заяви по-късно в неделя лидерът на БСП Сергей Станишев по време на семинара на партията в Боровец. По думите ме, цитирани от „Фокус”, освен общата позиция на европейските държави страната има и собствени национални интереси. "Имаме между 250 хиляди и 300 хиляди етнически българи в Украйна. Там не живеят 250 000 французи или англичани. Нашата география е пряко свързана с този регион", каза той.

Според него при формирането на българската позиция трябва да се отчитат нашият стокообмен с Руската федерация, обемът на доставки на енергийни източници, от които зависим, интересите на българския туризъм.

Станишев подчерта, че кКризата в Украйна има само политическо решение и е много важно да се постигне "деескалация в говоренето, в потенциални военни струпвания, да се търси системен диалог по всички тези въпроси".

На въпрос за неделния референдума за присъединяване на Крим към Русия, лидерът на лидерът на социалистите отговори: "Позицията на международната общност в много широк кръг е известна. Аз не знам коя държава извън Русия е заявила готовност да признае този референдум."

Премиерът Пламен Орешарски пък определи позицията на правителството си като доста ясна.

"Тя се форматира около три ключови момента. Един от тях е подкрепа на българското малцинство по всички политически и дипломатически начини. На второ място – териториалната цялост на Украйна. И на трето място – призив към украинското правителство да води политика на сближаване и обединяване на всички граждани на Украйна и да води политика на деескалация на напрежението", заяви Орешарски.

"Ние заедно с още няколко страни членки на ЕС, сме най-малко заинтересовани от санкции, от които вероятно големите губещи ще са няколко източноевропейски страни", добави премиерът.

Текст на декларацията, одобрена от пленума на БСП:

Националният съвет на БСП:

Следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна и изразява силно безпокойство от сложната и напрегната обстановка в страната.

Отдава приоритетно значение на постигането на трайна стабилизация в Украйна и недопускането на нови прояви на насилие и урегулиране на проблемните въпроси.

Подчертава важността на гарантиране на териториалната цялост на Украйна и провеждане на политика на приобщаване на цялото население, а не на конфронтация.

Не приема прилагането на двойни стандарти в международните отношения и подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна.

Обявява се срещу засилването на крайни националистически, включително крайно десни и неофашистки групи в Украйна.

Изказва безпокойство от включване в правителството на Украйна и управлението на страната на представители на профашистка партия и на хора, натрупали по съмнителен начин богатства.

Изразява безпокойство от повишаване на военната активност в региона, в частност на Кримския полуостров.

Отбелязва, че влошаването на икономическите отношения между Европейския съюз и Русия би имало единствено негативен ефект върху двете страни, а безпрепятственото осигуряване на енергийните доставки е от ключово значение за сигурността на Европа.

Разбира, че последствията за България от влошаване на ситуацията в Украйна и по икономически причини, и по отношение на българската общност там, ще са по-тежки за България, отколкото за редица други страни от Европейския съюз.

Отчита отговорността на всички фактори, външно- и вътрешнополитически, да не допускат стилистика и действия, характерни за времето на студената война.

Националният съвет на БСП:

Заявява категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Призовава към политически диалог Европейския съюз - Русия - Украйна с цел стабилизиране на обстановката в Украйна и обсъждане на пътища за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната.

Обръща се към всички държави да не провокират напрежение, включително военно, във и около Украйна.

Осъжда случаите, довели до жертви и настоява за всеобхватно и независимо разследване на актовете на насилие.

Призовава компетентните власти в Украйна към действия за спешно намаляване на политическото напрежение и за недопускане на посегателства върху човешките права и спазване на конституцията и законността.

Очаква провеждане на политика на приобщаване и настоява за гаранции за правата на гражданите, принадлежащи към българската общност и другите малцинствени групи в Украйна.

Настоява властите в Украйна да се обявят срещу всички прояви на екстремизъм и за преустановяване на действията на паравоенните формирования и тяхното закриване.

Подкрепя изпращането на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за установяване на факти и настоява за осигуряване на достъп на наблюдатели на цялата територия на Украйна.

Подчертава необходимостта от организиране на свободни и честни президентски и парламентарни избори като условие за подписване на Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Възприема използването на военна сила като нарушение на международното право и призовава за изтегляне на войските по местата на постоянна им дислокация.

Предлага на Европейския съюз да преосмисли целите и съдържанието на източното партньорство в съответствие с обявеното стратегическо партньорство с Русия.

Обявява се за отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускане на решение за санкции, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, вкл. "Южен поток", както и засягането на други национални интереси.

България няма по никакъв начин да участва във военна ескалация на ситуацията в Украйна.

Настоява за намиране на политическо решение на кризата, постигнато по мирен път, при пълно зачитане на принципите на международното право.

Националният съвет на БСП призовава Народното събрание да приеме декларация за кризата в Украйна, с която да се съобразяват инициативите и действията на българските държавни институции.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

61 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #61

  Е няма как да станат и двете в случая!

 2. milan
  #60

  БСП,първо да спечели избори и тогава да командва!

 3. ivancho ivanov
  #59

  Как е възможно серизен български политик да казва \"Винаги с .... и никога срещу...\"!По време на предизборната кампания за евродепутати колежката на Кадиев, Илиана Йотова високо се провикна \"Винаги \"Да\" на Русия\", което беше не само смешно, но и унизително до глупост. За честен политик не може да има \"Винаги за или против\"! Има винаги открито, високо \"САМО ЗА БЪЛГАРИЯ\", което да е толкова ясно, че да няма нужда да се казва. Разбирам стремежа на г-н Кадиев към европейските ценности и разбиране

 4. edvarda
  #58

  Много му пука на Брюксел за българските интереси!

 5. Valentin Dimitrov
  #57

  Браво, Медияп-у-у-у-л, добре слугувате !!!

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #56
 7. severin
  #55

  Троянският кон на Русия изцвили шизофренично.

 8. LoudSpeaker
  #54
 9. Galatianec
  #53

  "Никога срещу Русия, никога срешу Европейския съюз" vs. "Румъния поиска от ЕС твърдост срещу Русия"??? Не мога да преценя декларацията на БСП какъв ефект ще остави, но е унизително да бъде свързвана с бългаско самосъзнание. Подобно мижитурско поведение предизвиква отвращение. От години обикалям света и претендирам да познавам доста нрави, такава безхарактерност да се определиш дали със света или не е презрителна. А абсурдността на руския цинизъм накара света да се определи.

 10. argento
  #52

  България както е влезла в НАТО,така и може да излезе.Проблема не е в това.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.