БСП няма да подкрепи “Атака” за импийчмънт на президента

БСП няма да подкрепи искането на “Атака” за импийчмънт на президента, макар да счита, че изказванията му напоследък били неумерени и неуместни. Това каза на пресконференция в Пловдив депутатът от Коалиция за България и бивш транспортен министър в тройната коалиция Петър Мутафчиев.

От думите му стана ясно, че причината, поради която БСП няма да се солидаризира с Волен Сидеров, е да не се стигне до дестабилизация на държавата.

"Трябва да има стабилност в държавата. Всеки, който цели хаос и иска отново в “мътна вода да лови риба и да прокарва своите бизнес интереси, срещу което народът стачкува, иска да дестабилизира държавата”, каза Мутафчиев.

Една дестабилизация няма да е в интерес на българските граждани и не трябва да се върви към подобен ход, допълни той.

“От своя страна президентът също трябва да се изказва по-умерено и по-отговорно. В последно време той допусна много грешки. Именно по тази причина хората сами започнаха да събират подписи за отстраняването му", каза Мутафчиев по повод режисираните акции на управляващите с подкрепата на медийната групировка на Делян Пеевски да се симулира инициатива на граждани от контрапротестите за импийчмънт на Плевнелиев.

Лидерът на "Атака" обяви, че ще иска отстраняване на президента след обръщението на държавния глава в петък, когато той посочи предсрочните избори като изход от политическата криза и призова институциите да отнемат депутатския имунитет на Волен Сидеров.

БСП, ДПС и "Атака" реагираха остро срещу Плевнелиев, като реакцията на партията мандатоносител бе изразена от Антон Кутев, който подчертано унизи президента, наричайки го "лицето Плевнелиев" и го обвини за връзки с олигарси, двоен аршин и погазване на конституцията.

Печатният орган на БСП вестник "Дума" излезе на другия ден с редакционен коментар : "Избори-да! За президент!".

Устремът на БСП, ДПС и "Атака" за разправа с президента вероятно е бил охладен след пределно ясната позиция на Германия и Франция, двете най-големи и влиятелни страни в ЕС, в подкрепа на Плевнелиев и на исканията на протестиращите.

"Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", заявиха посланиците на Германия и Франция у нас в съвместна позиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?