БСП няма да подкрепи "бюджета на социалното замръзване"

БСП няма да подкрепи проекта за държавен бюджет за следващата година, който може да бъде наречен бюджет на социалното замръзване и задлъжняване. Това коментира във вторник лидерът на партията Сергей Станишев.

Този бюджет може да бъде наречен "бюджет на социалното замръзване", защото с него ще се получат 30 месеца на замразяване на доходите, продължи той. По думите му това означава обедняване на българите от началото на управлението на ГЕРБ до края на следващата година с междувременно натрупаната инфлация от 10%.

Станишев посочи, че това е и бюджет на натрупване на дългове, защото се планира до 3.5 млрд. лева дългово финансиране.

Лидерът на БСП отбеляза още, че се предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) за 2011 г. да бъде 77 млрд. лева, като за сравнение през 2008 г. е бил 69 млрд. лева.

Приходите за следващата година намаляват с 2.7 млрд. лева при по-голям БВП с 8 млрд. лева. Според Станишев това означава, че или правителството не може да създаде среда за изсветляване на икономиката, за плащане на данъци и събиране на приходи, или тези пари се крадат и преразпределят.

За последните намерения за промени в пенсионната система Станишев посочи, че това е 22-рият вариант на пенсионна реформа от есента на миналата година, когато се е заговорило по темата. Нямаме никакво доверие в правителството за техните намерения, отбеляза той.

Според Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия в парламента, новият вариант на пенсионната реформа до 2035 г. не дава отговор как ще нарастват пенсиите.

Коалиция за България няма да подкрепи каквото и да било увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране. От левицата биха подкрепили евентуално повишаване на стажа, ако е обвързано със средната продължителност на живота в България и се отнася за хората, които сега излизат на пазара на труда, каза Стойнев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?