БСП няма да подкрепи кабинет с Петър Илиев

БСП няма да подкрепи кабинет с Петър Илиев

Ръководство на БСП поиска Петър Илиев да бъде оттеглен като вицепремиер и министър на вътрешните работи в проектокабинета на "Има такъв народ" ((ИТН). Ако това не стане – социалистите няма да подкрепят предложеното правителство. От ИТН обаче отказват да сменят Илиев.

"Продължаваме да стоим зад подкрепа за политики, но бихме искали ИТН да преосмисли решението си за министър на вътрешните работи", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

Нинова подчерта, че ръководството на БСП ще направи предложение до Националния съвет, който окончателно да реши каква да бъде позицията на партията. Междувременно социалистите щели да видят и каква ще е реакцията на ИТН.

По думите ѝ социалистите продължават да не искат министерски кресла, но "изявлението на кандидата за вицепремир и министър на вършените работи е смущаващо за нас". "В най-лека форма се изразявам", добави Нинова.

Тя призна, че Илиев е консултирал "писането на 2 или 3 конституционни жалби" на БСП. "Като юрист има добри качества, но има разлика между това да си добър юрист и това да си кандидат за вицепрмиер и министър на вътрешните работи", посочи лидерът на БСП.

От думите ѝ се разбра, че БСП е получила "писмен документ, подписан от ИТН, чакащ подпис от нас". "И благодаря на ИТН - и те извървяха труден път от това да не искат разговори до писмения документ за ангажименти и политики, който ни изпратиха", добави Нинова и посочи, че в документа са залегнали всички предложния в на БСП.

Нинова добави, че БСП не си сменя позицията спрямо решенията на другите формации. Преди ден пред БНР обаче социалистът Стоян Мирчев каза, че "подкрепата на БСП ще зависи и от позициите на ДБ и ИБГНИ".

ИТН: Илиев остава

Само няколко часа по-късно от "Има такъв народ" обявиха, че няма да оттеглят Илиев.

"Да сме казвали на другите какво да правят в партиите си? Да сме казвали какво да правят БСП? Всеки да си гледа своята формация", каза по-късно зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов пред бТВ. Той определи изявлението на БСП срещу Илиев като "витиевато". Той призова да се изчака до официалните решения на БСП и "Демократична България", който не са казали окончателно как ще гласуват.

Настроенията преди ултиматума на Нинова

Позицията на Нинова идва след като се разбра, че в групата на БСП има мнения срещу кабинета. Социалистите от седмици демонстрират колко добре вървят преговорите с ИТН, макар БСП да не е взема окончателно решение как ще гласува.

По-рано в понеделник се разбра, че депутатът от АБВ Владимир Маринов, който е част от групата на БСП, може да гласува различно от общото решение на групата, ако от "Има такъв народ" не направят персонални промени в предложения от тях кабинет. Това се разбра от думите на председателя на партия АБВ Румен Петков, цитиран от БНР. Възраженията на партията са срещу номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи заради ангажиментите му като почетен консул на Барбадос.

Георги Кадиев от "Нормална държава", която е част от БСП, също даде сигнали, че няма да подкрепи проектокабинета в този състав.

"След куп преговори да ни кажат, че очакват гласове от нас, защото "сметките не излизат"? Благодаря сърдечно. Ако не искате партньори, не получавате партньори", написа в петък Кадиев.

Сега той разкритикува и преговорите между БСП и ИТН: "Мисля, че допуснахме една основна грешка: да се съгласим да водим преговори без коалиционно споразумение, без формула за съвместно управление и отговорности, без формула за партньорство, без методика за разрешаване на коалиционни конфликти, каквито винаги възникват, и без формула за смяна на министри. Всички тези компромиси, само и само да има правителство и да изкореним модела Борисов. Още има време да върнем нещата в нормалното русло. Ако не с първия, то с третия мандат".

Позицията на "Демократична България"

През почивните дни "Зелено движение", което е част от "Демократична България" обяви, че четиримата ѝ депутати също няма да подкрепят проектокабинета. Очаква се във вторник и цялото обединение да вземе такова решение.

"Ако решението е да не се даде такава подкрепа, г-н Трифонов, то съвсем няма да бъде предателство. И аз ще си позволя да Ви обясня защо аз - като избирател на ДБ и като човек, дал скромен принос за кампаниите на ДБ през тази година, няма да се почувствам никак предаден", написа евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев в дълъг статус, в който аргументира думите си.

Така шансовете правителството да мине намаляват и дали това ще стане остава в ръцете на на ДПС и ГЕРБ. Първите запазват мълчание, а лидерът на вторите преди дни обяви, че депутатите му ще са в залата и ще гласуват против.

Споделяне

Още по темата

Още от България