БСП няма да се регистрира за кворум в парламента. ГЕРБ: Да напускат

БСП няма да се регистрира за кворум в парламента. ГЕРБ: Да напускат

Депутатите от БСП няма да се регистрират в началото на пленарните заседания на Народното събрание, освен ако в дневния ред не е предвидена темата за машинното гласуване. Това се разбра от думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова.

"Ще се регистрираме само при гласуване на машинно гласуване. Смятам, че този парламент е изчерпан. Това мнозинство е изчерпано, а правителството е делегитимирано. Единствената му задача е да приеме машинното гласуване, за да гарантираме честния избор, след това - разпускане, оставка и предсрочни избори. Това е нашето виждане", каза Нинова в отговор на въпрос дали БСП ще участва в регистрацията в началото на следващото пленарно заседание.

От думите ѝ се разбра, че сред социалистите се обсъжда и вариант за напускане на парламента, ако той продължи да действа.

"По време на срещите в страната се поставят различни въпроси - дали ще напускаме, или не. Изразяват се различни мнения. Като че ли е единодушна и партията, и групата, че трябва да стоим за машинното гласуване", добави лидерът на БСП.

Според нея има достатъчно време за въвеждането на този тип вот. "Стига да има желание, е възможно, но виждаме, че те нямат желание. Увъртат. Имаме оставка и на председателя на ЦИК, което ще затрудни процеса. Ако има желание, може да стане много бързо. Те прехвърлят отговорността към ЦИК, защото правителството не иска да има машинно гласуване. Така им е удобно, за да фалшифицират изборите", каза още Нинова.

Последва отговор от председателя на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Сега щели да напускат залата – да напускат! Работили сме и без тях, ще продължим да работим, ако искат да заповядат да работят. Те щели да правят изборите, защото другите, които правели изборите като нас, ги фалшифицирали. Чакай, бе джанъм! Вие във вашата партия не можете да се организирате, давате ЕГН-та тайно, попълвате списъци потайно и всеки гледа да прецака другия. Та вие ли ще ми говорите за честни избори? Колко избори е организирала в България партия ГЕРБ – парламентарни избори? Нито един, всички са били - служебно правителство, Орешарски, Тройната коалиция. И ГЕРБ винаги побеждава", каза тя пред активисти на ГЕРБ, цитирана от "Фокус".

Според Караянчева БСП се опитва да се представи като много силен опозиционер, но в същото време "се раздира от вътрешни междуособици".

Споделяне

Още по темата

Още от България