БСП няма пари, ще ѝ удържат надвзетите субсидии от бъдещи траншове

ВМРО също ще връща поетапно, НФСБ нямала проблем да възстанови сумата

БСП няма пари, ще ѝ удържат надвзетите субсидии от бъдещи траншове

БСП е изхарчила почти всички пари, които е получила като държавна субсидия, и сега ще връща надвзетите над 4 млн. лева от бъдещи траншове. ВМРО също ще възстановява надвзетото поетапно, а НФСБ нямала проблем да го направи наведнаж.

Общо 39 партии, които са получавали субсидии през последните 3 години, трябва да върнат в държавния бюджет близо 14.5 млн. лева. ГЕРБ вече преведе дължимата сума, която надхвърля 5.6 млн. лева. Това не е изненадващо, защото доскоро партията на Борисов държеше на депозит над 23 млн. лева.

До задължаването на партиите да връщат пари се стигна след спешни законови поправки заради разкритията на шоумена Слави Трифонов, че през 2018 година партиите са получавали по над 13 лева на глас, вместо по 11 лева. Причината е, че партиите са получавали пари не само за гласовете, които са подадени за тях, а си разпределяли пропорционално всички действителни гласове. По-късно се разбра, че повече пари са получавани и преди 2018 година. Управляващите обаче решиха партиите да връщат надвзетите пари само от 2016 година насам.

БСП не може да върне парите сега

През декември миналата година БСП е имала около 6 млн. лева, но сега сумата е далеч по-малка и партията не може да върне наведнъж дължимите от нея над 4 млн. лева.

"Ние за разлика от ГЕРБ не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за европейската кампания - 2 млн., за старта на БСТВ - около 1, 5 млн. лв., също толкова за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме де факто с тези пари. Имали сме ги преди половин година", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Миналата седмица Нинова призна, че в сметките на БСП след евроизборите са останали 300 000-400 000 лева.

Решението партиите да връщат надвзетите пари беше прието окончателно в момента, в който темата за намаляването на партийните субсидии отново беше отворена и то от премиера Бойно Борисов. Той настоява партиите да получават по лев на получен глас, но тази идея предизвика напрежение в управляващата коалиция, която се събра спешно и реши, че орязване на държавното финансиране ще има, но след дебат колко точно да е то. Тази ситуация поставя партиите в интересно положение. Държавата хем иска от тях хиляди левове, които са им дадени законно (както твърдеше Министерството на финансите), а от друга - ще бъдат намалени парите, с които могат да си върнат дълга.

Така не е ясно как социалистите ще се справят с издръжката на партийната си телевизия, която тръгна преди около 6 месеца и в момента парите за нея идват именно от партийната субсидия. 

ВМРО също не може да плати веднага, НФСБ нямала проблем

След промените в закона НФСБ има да връща "надвзети“ 542 137 лева, а ВМРО – 508 966 лева. 

"Имаме готовност да върнем средствата поетапно“, каза зам.-председателят на ВМРО Юлиан Ангелов, като така се разбра, че партията не може да си позволи да върне наведнъж сумата от над половин милион лева.

Законът предвижда механизъм за връщане на парите - ако сумите не бъдат дадени доброволно, партиите ще получат 70 % от полагащия им се следващ транш субсидия. След това вноските ще намаляват до 50 % .

НФСБ пък нямали проблем да възстановят дължимата от тях сума, защото не "похарчили всичко за евровота”.

Всички партии, получавали субсидии, трябва да върнат надвзетите пари до края на следващата година. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви от 10% върху дължимата сума.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?