БСП нямала проблем с вот на недоверие за енергетиката, но "не преди изборите"

Цецка Цачева: Кворумът в НС е отговорност на управляващите

БСП нямала проблем с вот на недоверие за енергетиката, но "не преди изборите"

"Ние нямаме никакъв проблем да говорим по проблемите на енергетиката. Просто смятаме, че това е абсолютно излишно в деня преди изборите“. Така обясни тактиката на управляващите за насрочения за петък вот на недоверие към кабинета "Орешарски“ депутатът от БСП и член на Изпълнителното бюро Антон Кутев пред Нова телевизия. По думите му тези от колегите, които "си нямат работа“, вероятно ще присъстват на дебатите, насрочени за два дни преди вота.

По този начин Кутев индиректно потвърди информацията от предната седмица, че БСП и ДПС най-вероятно ще саботират вота на недоверие, като не влязат в пленарната зала и така провалят кворума на заседанието.

Пред Нова телевизия един от вносителите на вота Цецка Цачева (ГЕРБ) заяви, че кворумът в парламента е отговорност на управляващите и каквото зависи от опозиционата група, ще бъде направено. "Ние ще бъдем в максимално пълен състав“, каза тя.

"Ние искаме да има дебат, искаме да се чуят от най-високата трибуна в държавата различните тези, а хората са онези, който ще преценят на кого да повярват”, увери тя.

На въпрос защо точно сега ГЕРБ са избрали да внесат искане за оставка на кабинета заради провала в енергийната политика, Цачева обясни, че "сега му е дошло времето“.

"От средата на април народни представители от ГЕРБ искаха информация от НЕК и от БЕХ за състоянието на енергийната система в момента, но тя им беше отказана. Получихме отговор, че тя ще бъде получена заедно с всички граждани след като бъде внесена официалната одитна информация в Търговския регистър. За да крият тази информация, явно там има данни, които не са удобни за управляващите”, каза тя.

"Самият факт, че Европейската комисия реагира със спомагателна процедура за "Южен поток”, означава, че нещо не е наред. Ако министър Стойнев искаше всичко да се случи по правилата, щеше да предостави данните на народните представители на 31 март”, заяви бившият председател на Народното събрание.

Според нея, ако в петък все пак се състои заседание, дебатите ще бъдат около цената на тока, АЕЦ "Белене”, седмия блок на АЕЦ "Козлодуй” и "Южен поток”. Цачева допълни още, че изкуственото намаляване на цената на тока за сметка на трупане на дългове за НЕК е притеснително. "Нашите деца ще платят дълговете”, допълни още тя.

По-късно през деня лидерът на БСП Сергей Станишев заяви в почти прав текст, че вероятно вотът на недоверие ще бъде след изборите.

"Вотът на недоверие трябва да бъде разгледан след изборите, на спокойствие. Трябва да бъдем сериозни, както към избирателите и европейските избори, така и към самата тема. Нека да го направим след изборите. Готови сме да отговорим в нормална и спокойна обстановка, за да има смисъл. Нека да си припомнят как хората ги изгониха именно по тази тема, не с вотове, а с протести", каза предсеадтелят на левицата.

На въпрос дали изкуствено се задържа цената на тока, лидерът на БСП отговори, че ако Борисов е бил на власт, със сигурност е щяло да има увеличение на тока. "Те обслужваха част от енергетиката - ЕРП-тата. Най-лесно беше да се увеличи токът. Въпросът е българите могат ли да го понесат? Някой попита ли ги? Затова направихме промени в закона", категоричен бе той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?