БСП нямало да изключва Първанов и Петков – те вече се били самоизключили

Показното налагане на най-тежкото наказание можело да ги "канонизира" като "мъченици" от "репресиите" на Станишев

БСП нямало да изключва Първанов и Петков – те вече се били самоизключили

Най-вероятно БСП няма да изключи бившия президент Георги Първанов и бившия си вътрешен министър Румен Петков преди европейските избори. Това съобщиха пред Mediapool членове на тяснопартийното ръководство на формацията. Въпреки няколко отправени закани, че "уставът на партията важи за всички" оттам твърдят, че подобен ход би канонизирал като Първанов като "мъченик" на репресиите, предприети от Сергей Станишев и хората му.

"Ултиматумът" към бившия президент и съмишлениците му от проекта АБВ бе отправен на 21 януари от членове на ръководството на БСП. На Първанов и компания бе даден срок до началото на тази седмица да се откажат от намерението си за паралелна лява листа на европизборите и да замразят проекта АБВ. В противен случай бяха заплашени с изключване от партията, а ако приемат условията им бе обещано, че кандидатът им за водач на изборната листа Ивайло Калфин може да намери място в листата на БСП. Още същата вечер Георги Първанов отхвърли ултиматума.

Сега ръководството на БСП е изправено пред дилема дали да покаже последователност и да изключи "разколниците", тъй като, по думите на Мая Манолова, председател на контролната комисия в партията, "регистрирането и подкрепата на паралелни листи от тази на една партия е най-тежкото нарушение".

В същото време и Манолова, и депутатите Димитър Дъбов и Михаил Миков от ИБ, на няколко пъти казаха, че уставът предвижда "и други методи за въздействие" освен изключването. Става дума за санкции като тази на провинилите се да бъде забранено да се кандидатират за изборни длъжности - депутати, кметове, общински съветници или президент и вицепрезидент, разясниха източници от БСП пред Mediapool.

Освен това се обмислят и други уставни наказания, равносилни на изключването, но най-предпочитаната опция е "самоизключването".

"Ако не го направят, има 7 позиции в чл. 27 от устава на БСП (озаглавен "Прекратяване на членството"), спрямо които се смята, че членовете на БСП са приключили връзката си с тази партия и са отпаднали от нея", обясни зам. председателят на БСП Димитър Дъбов. Пред "24 часа" той натърти, че "специално внимание трябва да се обърне на точка 7 от въпросния член, защото се отнася за такива социалисти, които системно нарушават програмата и устава на партията".

Според БСП автоматично от 27 януари по обед хората от АБВ трябвало да са наясно, че практически са прекратили своето членство в БСП.

"Има вариант да се позовем на тези членове, според които прекратяването на членството става от само себе си, заради действия на дадения партиец, но това е слабовероятен ход", твърдят депутати от левицата, като обясняват, че ръководството на формацията е разделено на две по тази тема.

"Има привърженици на идеята Първанов и Петков да бъдат изключени показно и назидателно, а след тях да дойде реда на поддръжниците им, но има и другото мнение, че това ще им даде повече поводи да говорят публично и на практика ще им направим излишен пиар", обясниха запознати.

"Уставът предвижда възможност за снемане на политическото доверие, което на практика си е прекратяване на членството, защото няма да имат достъп до централата, клубове и прочие", обясняват социалисти. "Освен това, ако политическото доверие от Първанов е снето, членовете ни вероятно няма да залитнат и да гласуват за АБВ", казват още партийци.

Решението за наказанията на т.нар. Първановисти във формацията се очаква да бъде взето на заседанието на Националния съвет на БСП, което ще се проведе на 1 февруари, седмица преди конгреса на партията, който ще утвърди кандидатската листа на БСП за европейските избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България