БСП нямало да прави коалиции на всяка цена за местния вот

"Не смятам за удачно БСП да прави коалиция с партия “Атака”, заяви във вторник лидерът на левицата Сергей Станишев по повод информациите от местната соцорганизация в Кърджали, че БСП ще се включи в „анти-ДПС” кампания за местните избори в града и заедно с други формации, в това число и „Атака” и десни, ще издигнат единна кандидатура за кмет.

 „Такава коалиция би била безпринципна. Кърджали не е Сталинград”, каза Станишев след заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) на партията, на което бе обсъдена и приета коалиционната формула за участие на левицата в местния вот наесен.

„За нас е важно Кърджали да се развива устойчиво с нормална обществена и политическа среда за всички граждани на общината, независимо от техния етнос”, допълни той. Лидерът на социалистите смята, че „изкуствен сблъсък между българи и турци би бил вреден”. По думите му БСП ще търси убедителна кандидатура за кмет на Кърджали, а също и убедителна листа. Допълни, че в Националния предизборен център предстои обсъждането на предизборната ситуация във всички областни градове и взимането на политическо решение за възможните кандидатури и възможните коалиции по места.

По повод бъдещата кандидатура на БСП за кмет на София и все по-често чуващите се мнения, че за поста трябва да бъде издигнат лидерът на БСП-София и министър на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров, Станишев каза, че „партията ще

търси силна кандидатура, професионално изявена, добре позната на софиянци и няма да се казва Бойко Борисов”.

Местните структури си решават

По повод заявената преди няколко дни от столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов възможност да се оттегли от кметската надпревара в София, ако Станишев го помоли, премиерът се пошегува с думите: „таман се бях нагласил да го помоля и той обяви, че отново ще се кандидатира”.

На въпрос дали може да се стигне до коалиране с ГЕРБ в други общини, Станишев отговори уклончиво, като обясни, че приоритет при взимането на това решение имат партийните структури по места.

Соцлидерът допълни, че за местния вот БСП няма да влиза в коалиция с „ксенофобски”, „популистки”, „националистически или „екстремистки” партии, но не визира кого точно има предвид. „Не можем да бъдем всеядна партия и да печелим избори на всяка цена”, каза той.

Като потенциални коалиционни партньори за местните избори говорителят на социалистите Ангел Найденов определи партиите от Коалиция за България, формулата, с която БСП се яви на последните парламентарни избори, партиите от управляващата коалиция – ДПС и НДСВ, неправителствени организации, както и организации на работодателите и браншовици.

Найденов подчерта, че при коалирането левицата ще следва няколко принципа – изграждане на партньорства, основаващи се на ясна политика, взаимно доверие и компромис. За партньор ще бъдат предпочитани онези партии, които доказали „защитата на социалните ценности”, обясни още говорителят на БСП.

Левицата имала и няколко варианта за участие във вота – издигане на самостоятелен кандидат, номинация на БСП, подкрепена от широка коалиция и кандидат, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП. Найденов посочи, че БСП „няма да прави коалиция на всяка цена”.

Членовете на ИБ с нови ресори

Във вторник на заседанието на ИБ са били определени и ресорите на членовете на новото политбюро, което бе избрано на пленум на 30 юни. Димитър Дъбов, който е главен секретар на партията, ще отговаря и за организационната дейност и местните структури, Антон Кутев – за медийната политика. Кристиян Вигенин си остава международен секретар, Ангел Найденов освен говорител, вече ще има и ресор национална сигурност, новоизбраният член на ИБ Кирил Добрев ще отговаря за младежката политика в партията. Мая Манолова ще държи връзката със синдикатите, а шефът на парламентарната група на левицата Михаил Миков ще се занимава със законодателството и съдебната власт.

Петър Димитров, шеф на парламентарната комисия по бюджет, ще движи партийните финанси. Двамата вече бивши зам.-шефове на БСП Румен Петков и Румен Овчаров ще отговарят съответно за коалиционната политика и за управленските приоритети и взаимодействието със столичната организация. Министърът на културата Стефан Данаилов  има за ресор „пропаганда и издателска дейност”

Споделяне

Още от България