БСП обърна палачинката за безплатното саниране

През 2015 г. левицата твърдеше, че с програмата се купуват гласове, а сега - че е добре тя да се запази

БСП обърна на 180 градуса позицията си за програмата за безплатно саниране на частни жилища, стана ясно от изказване на лидера на партията Корнелия Нинова пред "Нова телевизия" в петък.

Нинова обяви, че ако БСП управлява, няма да спре строителството на магистрали и програмата за санирането. "Няма да спираме санирането. Има европейски средства, които България получава целево за тези неща. Но няма да крадем", каза Нинова. Преди дни парламентът одобри продължаването на програмата с още 1 млрд. лв. пари от бюджета.

През 2015 г. обаче левицата бе на коренно различна позиция за безплатните ремонти. Тогава Нинова обясняваше, че "програмата на правителството за саниране на сгради е всъщност програма за саниране на електорат и саниране на "наши" фирми". Сегашният омбудсман Мая Манолова, която тогава беше депутат от БСП, пък твърдеше, че санирането е "нова схема за купуване на гласове" и целта е по този начин ГЕРБ "да си купят местните избори през есента", като за целта одобряването на блоковете не се прави по квартали, а по изборни секции.

Не е ясно какво е преобърнало коренно позицията на Нинова по въпроса за санирането и дали и това не е свързано с предстоящите парламентарни избори. От думите ѝ пред "Нова телевизия" стана ясно, че според данните, с които разполага, безплатното саниране на жилищата излиза двойно по-скъпо от реалната, пазарна цена, защото сега ставали кражби. Затова Нинова даде дума, че ако левицата дойде на власт, ще продължи санирането, но без да краде, без да се събират комисионни и да дават поръчките на приближени фирми.

Няма да спират строежите на магистрали

"Ако БСП управлява, няма да спираме строежа на магистрали, тъй като там има много европейски пари и ще е глупаво, ако не се възползваме от тях. В България ще се строи, но няма да се краде. Тук е проблемът – не е какво се прави, а как се прави", заяви Нинова.

Данъчни облекчения за семействата обеща Нинова като мярка срещу демографската криза.

"Правим нещо, за което не се говори - намаляваме на данъка на работещи родители, които имат деца, с по 50 лв на дете. Ако двама родители имат 1000 лв заплата, сега плащат 100 лв данък. При две деца няма да плащат данък. Това е мярка за стимулиране на младите семейства, младите да раждат и да гледат българчета", обясни лидерът на БСП.

Нинова нарече "данък справедливост" идеята на БСП да не премахва плоския данък за всички, освен за хората с доходи над 10 хил. -11 хил. лв., които ще се облагат двойно с 20%, вместо сегашните 10 на сто.

"Нека не забравяме и третия елемент от промяната - семейното подоходно облагане. По комплекс от мерки помагаш на родителите, хората от средната класа и налагаш двойно на богатите, за да има справедливост и да са съпричастни на проблемите на Република България", каза Нинова.

Нови фирми - без данъци две години

Нинова лансира и нова идея на БСП – фирмите, които сега се регистрират да не плащат данък печалба през първите две години.По думите ѝ това го искали младите, а по този начин държавата ще им даде тласък за стартиране на бизнес.

Нинова определи речта пред парламента на новия президент Румен Радев, чиято кандидатура беше издигната от БСП, като препотвърждаване на обещаното от него по време на предизборната кампания.

С репликата си, че на депутатите им остава още една седмица в Народното събрание, която скандализира част от народните представители, Радев показал характер, защото е имало постоянни подмятания към него, смята Нинова.

"Колегите депутати показаха лошо възпитание, не бяха на равнището и г-н Радев реагира", заяви лидерът на БСП.

Според нея новият президент неумишлено е пропуснал да поздрави в обръщението си главния мюфтия, за което се оплака лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Активизацията на прокуратурата в последните месеци и повдигнатите обвинения срещу бивши министри не може да бъде свързана с политическите процеси, смята лидерът на БСП.

"Не мисля, че прокуратурата се меси в политически въпроси. Нейните проблеми са други - не е бърза, не е ефективна, не е и справедлива", каза Нинова.

Тя отбеляза, че всички обвиняеми са невинни до доказване на противното. Видяли сме всичко, да се лепят етикети, и когато след пет години съдът каже: "не са престъпници", това не се чува, отбеляза лидерът на БСП.

Нинова нямало да посочва министри

Тя за пореден път повтори, че няма намерение да посочва министри в бъдещото служебно правителство, което предстои да назначи Румен Радев.

По отношение на Крим дали е руски или украински, в контекста на твърдението на Радев, че там се вее руско знамеНинова заяви, че полуостровът е такъв, какъвто се самоопределя народът, който живее там.

На забележката, че референдума в Крим не е признат за законен от западните страни, включително и от България, Нинова отговори: "Защо винаги вървим към това да натрапваме политиците какво е? Нека слушаме народа на дадена страна."

Нинова коментира и последното замеряне с ябълки на последната пресконференция на президента Росен Плевнелиев. Той не хвана ябълката, хвърлена от Илиана Беновска, както направи ген. Радев в изборната нощ."Е, глупаво е, абсолютно", отбеляза лидерката на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?