БСП обеща да остави време на партиите да се подготвят за избори

Социалисти: Орешарски не може да реши сам да подава оставка

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова, сн. БГНЕС

Датата за предстоящите предсрочни парламентарни избори ще е избрана така, че партиите и гражданите да могат да се подготвят по нормален начин и резултатите от тях да бъдат легитимни, коментира в сряда заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова. Тя бе основният двигател на приемането на промените в Изборния кодекс.

Преди ден лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за избори през юли, но Националният съвет на партията не подкрепи неговото предложение. В крайна сметка бе прието, че избори трябва да има възможно най-скоро, а Пламен Орешарски да остане премиер, докато се реши кога ще е предсрочният вот.

Предложението на Сергей Станишев си навлече множество критики, защото законодателство не дава възможност изборите да се проведат в толкова кратки срокове и да се пропусне назначаването на служебно правителство. Това би довело до спорове дали резултатът от изборите е легитимен.

Преди това се разбра, че в БСП не са съвсем наясно кой и как ще реши кога да са изборите. Има различни трактовки и на въпроса дали премиерът Пламен Орешарски има автономна политическа воля.

Премиерът Орешарски не може сам да си подаде оставката, каза в сряда пред Нова телевизия депутатът от левицата Валери Жаблянов. Той бе сигурен, че правителството не може да тръгне срещу решението на Националния съвет на БСП и да следва програмата на лидера Сергей Станишев, който се обяви за оставка на кабинета до петък. Националният съвет не подкрепи лидера си и реши правителството да остане на поста до вземане на решение кога ще са изборите.

”Кабинетът няма да се оттегли в петък”, сигурен бе Жалблянов. Той обясни, че решението за датата на изборите трябва да бъде взето заедно с другия партньор на управлението – ДПС, а не след консултации при президента.

"На вчерашния пленум на БСП бяха обсъдени много варианти за бъдещето на България - изборите, сокът на изборите, както и какво управление е необходимо на страната", каза още Жаблянов.

Според него БСП е управлявала в една много трудна обстановка. "Управлението не се е провалило. Ако решим да има избори може да има много други причини, а не, че се е провалило управлението", каза той.

Попитан имало ли е среща между Сергей Станишев и Ахмед Доган, на която лидерът на БСП е предложил да бъде премиер, той отговори, че не е бил на тази среща и не може да отговори.

Друг депутат от БСП Борислав Гуцанов също прогнозира, че е много малко вероятно премиерът Пламен Орешарски да подаде оставката си в петък.

Пред бТВ Гуцанов коментира обаче, че оставката на Орешарски зависи от консултациите при президента, който насрочи за вторник заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата.  

За разлика от Жаблянов Гуцанов каза, че предстои премиерът сам да реши кога да подаде оставка, защото това е държавническо решение. ”Преди изборите ще има промяна в изпълнителното бюро и в предизборния щаб на БСП, но не и на председателя”, каза още Гуцанов. Той напомни, че председателят на БСП се сменя на конгрес.

Споделяне

Още от България