БСП обеща да строи "Белене", нов реактор в "Козлодуй" и вариация на "Южен поток"

Национализация обаче няма да има, а отношението към потребителите трябвало да е "по-хуманно"

БСП обеща да строи "Белене", нов реактор в "Козлодуй" и вариация на "Южен поток"

Ако се върне на власт, БСП ще реанимира всички провалени досега руски енергийни проекти, които костваха загуба за милиони на българските данъкоплатци. Такава заявка даде пред бизнеса енергийното "острие" на социалистите Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката. Както се разбра, политиката на БСП в сектора ще се базира на принципа по много от всичко. Отсъстваха акценти, свързани с енергийната ефективност и нови политики, отчитащи настъплението на нови технологии.

Заявената цел на срещата беше да се съберат вижданията на различните подотрасли на енергетиката, за да може БСП да подготви управленска програма в сектора, "която да балансира противоречащите си интереси" на участниците на пазара.

Куюмджиев обяви какви са вижданията на БСП, но не предложи конкретните начини за реализация на повечето от тях.

БСП твърдо застава зад изграждането на АЕЦ "Белене", за строеж на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", нова въглищна централа в комплекса "Марица Изток" и развитие на хидроенергетиката с коментираните от години ВЕЦ-ове по река Дунав. Все пак бе обещано това да става след обстойни анализи.

Без ключови политики, но с по-хуманно отношение към потребителите

Нищо не бе споменато за битовата газификация, нито за либерализацията на енергийния пазар, нито за внедряване на новите технологии в сектора, както и за спазването на европейските изисквания в отрасъла. Обяснено бе обаче, че топлофикациите и електроснабдителните дружества трябва да имат "по-хуманно" отношение към потребителите, което провокира директора на Института по енергиен мениджмънт Славчо Нейков да направи забележка за препратките към ветеринарната медицина.

Представителят на БСП акцентира върху нуждата от енергийно подпомагане на бедните, но без да каже какво конкретно и различно предлага партията в сравнение с настоящите планове. Представители на бизнеса посочиха необходимостта от повишаване на цената на тока, но Куюмджиев тактически запази мълчание. Според него крайните потребители не разбират принципите на формирането на цените на парното и тока, а освен това имало проблем с определянето на тарифите от страна на енергийния регулатор.

Куюмджиев заяви, че държавната енергетика се върти в порочен кръг на задлъжняване. Той не очерта какъв подход ще приложи БСП за решаване на този проблем, но от думите му стана ясно, че ако социалистите дойдат на власт, ще се започне поредното цялостно преправяне на нормативната база. БСП смята да изработи изцяло нов Закон за енергетиката, който в последните години е преправян десетки пъти и не е актуален; да актуализира енергийната стратегия на страната с хоризонт до 2040 г., както и да анализира законите за възобновяемите енергийни източници и за енергийната ефективност. Обещана бе и "бяла книга" на енергетиката от 1990 година насам, която да разкрива какво се е случило в отрасъла.

Без национализация и нови такси в енергетиката

Куюмджиев декларира също така, че БСП не смята да национализира двете т.нар. американски въглищни централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", но техните договори за дългосрочно изкупуване на тока трябвало отново да бъдат преразгледани. Той успокои още, че социалистите нямат намерение да ликвидират ВЕИ-централи или да им налагат нови такси, но трябвала реформа. Идеята била да се постигне съвместно с бизнеса оптимален микс на ядрена и възобновяема енергия.

В областта на газовите доставки стана ясно, че БСП продължава да стои зад руските проекти. Куюмджиев смята, че може да поискаме от "Газпром" да пусне една тръба по дъното на Черно море до България като част от проекта "Турски поток", но при спазване на евродирективите за достъп на други търговци до капацитета на газопровода. Като приоритет на БСП той посочи изграждането на газовата връзка с Турция и определи настоящия приоритет за гръцка газова връзка като безперспективна.

Проектът АЕЦ "Белене" да се възобнови по стария модел

Дискусията стартира с любимата на БСП тема за ядрената енергетика. Председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев (шеф на "Риск Инженеринг", която работеше за архитект инженера на АЕЦ "Белене"), заяви, че прекратеният ядрен проект трябва да се възобнови според първоначалния замисъл: държавата да държи 51 процента от бъдещата централа, а стратегически инвеститор да получи миноритарния дял. Това бе вариантът, който пропадна след като първоначално поканеният инвеститор – германската компания "Ер Ве Е" (RWE) – се оттегли от партньорството. Това бе и първият ясен сигнал, че проектът не се възприема като рентабилен.

БСП смята да налее парите от фискалния резерв в "Белене" плюс държавни заеми

От думите на Куюмджиев стана ясно, че ако БСП дойде на власт, ще размрази ядрения проект с намерението да осигури финансирането на държавния дял, оценяван на 20 млрд. евро, чрез кредити и пари от фискалния резерв. Подалото оставка правителство на ГЕРБ остави 13 млрд. лв. във фиска, докато през ноември 2014 г. в него имаше близо 9 млрд. лв.

"Енергетиката 28 години се ползва като социален инструмент", заяви Богомил Манчев и посочи, че е крайно време цената на тока за потребителите на ниско напрежение – домакинствата и малките фирми, да се повиши до реалните ѝ размери, а енергийно бедните да бъдат подпомагани от държавата. Според него разликата от повишаването на цената на тока трябва да влезе в държавен фонд, чрез който да се покриват финансовите дисбаланси на държавната "Национална електрическа компания" (НЕК). Това предложение обаче предизвика недоволството на електроснабдителните дружества, според които компонентите от крайната цена на електроенергията трябва да покриват разходите на всички по веригата на производство, разпределение и доставка на електроенергия.

Къде са европейските енергийни приоритети?

Славчо Нейков разкритикува БСП, че в представената политика няма препратки за прилагане на европейското законодателство в областта на енергетиката с отчитане на националните интереси на страната. Според него трябват мерки за повишаване на битовата газификация. Той изрази притеснение, че големите инвеститори в енергетиката се оттеглят, имайки предвид обявеното в края на миналата седмица от ЧЕЗ намерение да продаде активите си в България, сред които са електроразпределителната мрежа в Западна България, електроснабдителното дружество и затворената ТЕЦ "Варна". От дошлите през 2004 г. европейски енергийни компании в резултат на тогавашните реформи в отрасъла, вече си тръгнаха германската Е.ОН, която продаде електроразпределителната мрежа в Североизточна България, и италианската "Енел", която се раздели с участието си в модернизираната с нейни средства ТЕЦ "Марица Изток 3".

"Излезте от декларативността", призова Славчо Нейков.

Никакви модерни идеи

Представителят на асоциация "Хидроенергетика" Боян Кършаков приветства акцента за развитие на водноелектрическия сектор, но разкритикува БСП, че се фокусира върху огромни енергийни проекти, докато в световен мащаб политиките са за раздробяване на мащаба на производството с оглед намаляване на загубите при пренос, внедряват се "умни" мрежи, които позволяват гъвкаво управление както на производството, така и на преноса и на потреблението на електроенергия. Според него не е редно под претекст, че са високи, сметките за тока на българите да се товарят с нови грандиозни проекти, за които пак те ще платят сметката. Кършаков призова за всеки енергиен проект освен икономически анализ, да се прави такъв и за последиците върху околната среда и за неговата ефективност.

Къде са електоромобилите

Българската стопанска камара (БСК) призова БСП да включи в енергийната си политика електромобилите като сигурен балансьор на енергийната система, тъй като могат да ползват електроенергия нощем, когато потреблението е най-слабо, а при пикова консумация да отдават ток в мрежата. БСК оферира и преструктуриране през държавната Българска банка за развитие (ББР) на отпуснатите заеми за изграждането на ТЕЦ-овете "Ей И Ес Гълъбово" и модернизацията и екологизацията на "КонтурГлобал Марица Изток 3", заради които всъщност НЕК е приела ангажимента да изкупува за 15 години на преференциални цени техния ток. Според БСК били водени разговори в тази посока с ББР и лихвеният процент по тези заеми можел да спадне от сегашните 8-10 на сто до 2 процента и така да намалее и цената на електроенергията им. По думите на представителя на камарата обаче банките-кредиторки на двете мощности нямало да допуснат това.

Директорът на "Ей И Ес България" Оливие Маркет обаче предпочете да не взема отношение по въпроса. В дискусията не се включиха и присъстващите шефове на "ЧЕЗ България" Карел Крал и на "ЕВН България" Роберт Дик.

Накрая Куюмджиев посочи, че направените предложения и мнения на бизнеса ще бъдат взети предвид от БСП при формирането на енергийната ѝ политика и са база за следващи срещи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?