БСП обеща двойно поевтиняване на дървата за огрев

БСП обеща двойно поевтиняване на дървата за огрев

БСП предлага промени в Закона за горите, които ще позволят на хората сами да си секат дърва за огрев срещу по-ниски цени. Това каза на пресконференция в централата на партията в понеделник земеделският експерт и народен представител от Коалиция за България Светла Бъчварова.

Очакваният ефект от мярката е поевтиняване на кубик дърва за иглолистната дървесина с 5 до 11 лева, а на широколистната - от 12 до 16 лв., посочи Бъчварова. Тя уточни, че ако сами си сечете дървата цената ще падне двойно. В момента дървата за огрев се продават на цени между 160 и 200 лв. за кубик.

Подготвените промени в закона ще бъдат внесени в парламента още през август и ще бъдат гледани приоритетно през септември, обеща председателя на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова. По думите ѝ в миналия парламент са приели лобистки промени в закона, които са довели до много проблеми.

"Целта на поправките, които правим, е да спрем безконтролната сеч, да помогнем на българските дървопреработвателни предприятия, които заради предишни промени имаха много проблеми, както и да намалим цената на дървата за огрев", каза Нинова.

С промените в закона ще бъде осигурен равен достъп на всички малки и средни фирми до дърводобив, като отпада текстът, позволяващ да се сключват 15-годишни договори с големи фирми, поясниха от БСП.

Те предлагат да отпадне текстът от закона, който дава преференции за добиване на дървесина за производство на електрическа и топлинна енергия. Има и текстове, свързани с дейността на Агенцията по горите и осъществявания от нея контрол, обясни Бъчварова.

Депутатите от левицата не успяха да обяснят как ще се контролира дърводобивът и как ще бъдат спирани големи фирми да наемат частни лица, които да секат и препродават дървесина на фирмите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?