БСП обеща образованието да е приоритет на бюджета догодина

БСП обеща образованието да е приоритет на бюджета догодина

Образованието ще бъде ясно изразен приоритет в бюджета за 2014 година, заяви в неделя преди началото на новата учебна година в Силистра депутатът от БСП Антон Кутев, който е народен представител от региона. По думите му такива разговори били водени с министъра на финансите Петър Чобанов.

 

Кутев коментира, че политически намерения за това са изразявали много партии, но досега на практика те не са осъществени. По думите му до Нова година е времето за реални действия на правителството, за видими и резки реформи. "Затова говорим за образованието и затова е хубаво, ако наистина се даде подкрепа по отношение на образованието, защото това е, което ще извади държавата от дъното на класацията някой ден", смята Кутев.

 

По-рано през деня министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, ч в понеделник няма да има има училище, което да не посрещне своите ученици. "Там, където има ремонт, ако се наложи, ще бъдат преместени в друга сграда или в друга учебна стая, но няма да има проблем с първия учебен ден", каза тя пред БНР. По думите ѝ няма да има никакви проблеми и с учебниците и помагалата за учениците.

 

Клисарова коментира още, че 5- и 6-годишните деца на всички родители, които са подали заявление за включване в предучилищни групи, са обхванати. Тя обаче уточни, че не може да даде статистика дали са обхванати всички деца на тази възраст, които трябва задължително да ходят на предучилищна, тъй като няма централна база данни колко от родените през 2007 и 2008 са в чужбина с родителите си или по някаква причина не са записани за обучение.

 

Министърът повтори намерението на просветното ведомство да разработи регистър както на студентите, така и за учениците, за да може да се следи тяхното движение и да се попълва от учителите при смяна на училището от детето.

 

В момента се разработва програма, с която да се намалят отпадащите ученици, каза още Клисарова.

 

По повод дискутираната всяка година прекалена тежест на ученическите раници, министърът каза, че има училища, които са създали условия за съхранение на учебниците, за да не се носят ежедневно. "Втората възможност за решаване на проблема е отпечатването на нови учебници – ако старите останат в училищата, така учениците ще могат втория комплект да оставят вкъщи", допълни тя.

 

"Амбицията пред министерството е повече да модернизираме учебния процес, начина на преподаване, да има електронни варианти, да има безжичен интернет във всяко училище, таблети, интерактивни дъски", каза Клисарова и добави, че това ще облекчи децата от тежките раници, а от друга страна ще им е по-интересно.

 

"Трябва да се засили науката в университетите. Важно е да мотивираме тези млади хора, които преподават, да се занимават и с наука, защото това е академичността и истинското предизвикателство пред университетите – не само преподаване на материала, а включване на младите хора в научни изследвания, проучвания и възможност за тяхното развитие и мислене", коментира още просветният министър.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?