БСП обещава ляв завой, отмяна на плоския данък и щедри социални стимули

"Спасителната лява перспектива" залага на разточителни държавни разходи, неясно откъде

сн. БГНЕС

Ако дойде на власт, БСП възнамерява да ревизира не само политика на сегашното управление, но и на собственото си правителство отпреди четири години, като се обявява срещу тогавашното си "одесняване" и обещава да премахне плоския данък. Ден преди конгреса на БСП, лидерът на партията и бивш премиер Сергей Станишев представи в петък предизборните ангажименти от "Програма за нова социална България". Тя залага на държавни стимули за производство и заетост и гарантирани от държавата социални придобивки, без да конкретизира с какви пари ще се реализира "спасителната лява перспектива".

Програмата е красноречиво озаглавена "БСП прави завой наляво, поема ангажимент за откриване на нови 250 000 работни места". Мотото е "Мисли първо за малкия” и "Давай предимство на българското”.

Изредени са 16 приоритета, чието осъществяване би означавало сериозно развързване на държавните разходи и щедри държавни стимули, при съкращаване на приходи, като очевидно се разчита на по-високи данъци. Освен в създаване на работни места, социалистите обещават "инвестиции" и "насърчаване" за реиндустриализация, високотехнологични производства, земеделски, трудовопроизводителни и потребителски кооперации и др.

Като първа конкретна стъпка на промяната е посочена "данъчна реформа, която предвижда отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане. Определяне на праг за освобождаване от данък за най-ниските доходи".

"Иначе казано, богатите да плащат повече от бедните", поясняват социалистите, по модела на други леви партии, които спечелиха избори.

Плоският данък бе въведен през 2006 г. от правителството на БСП, НДСВ и ДПС, оглавявано от Сергей Станишев, като тази стъпка и до днес е сочена като авангарден ход и предимство за България. След избухването на кризата през 2008 г. обаче се чуха гласове за връщане на прогресивното данъчно облагане. За такава дискусия се обяви и настоящият финансов министър Симеон Дянков, но все още не е ясно дали ГЕРБ ще заложи в програмата си за следващ мандат отмяна на плоския данък.

БСП възнамерява да ревизира и пенсионни промени, въведени от ГЕРБ. "Връщане на предишните норми за възраст при пенсиониране и възстановяване на ежегодното индексиране на пенсиите" е друго ключово обещание на социалистите, което със сигурност апелира на основната част от електората им.

"Въвеждане на данъчен модел за финансиране на системата на здравеопазване" е друга точка от програмата - "държавно финансиране за държавни заведения, гарантиращи безплатна медицинска помощ за всички, паралелно с осигурителния модел за останалите заведения и обекти на системата".

"Програма за 10 годишна ре-индустрализация на България" планира БСП.

Държавни инвестиции се предвиждат също "в създаването и привличането на високотехнологични производства". Покрай проведения наскоро ядрен референдум БСП обясняваше, че АЕЦ "Белене" е високотехнологично производство. В програмата на социалистите обаче не се споменават никакви конкретни проекти, включително и този.

Освен това ще има "незабавно преориентиране на политиката към възраждане и стабилизиране на малкия и средния бизнес", без да се конкретизира чрез какви мерки.

БСП планира и "незабавна реформа на държавната администрация, съществено съкращаване на държавната администрация чрез цифровизация на управлението и публичните услуги, преструктуриране на бюджета за нуждите на приоритетни инвестиции в човешките ресурси".

Интересен детайл е следваща точка от програмата: "Решителни законови и управленски действия в две посоки: първо, ограничаване и регулиране на монополите, ликвидация на картелите; второ, насърчаване и ресурсно подпомагане на дребния и средния бизнес".

БСП обещава "възраждане и насърчаване на земеделските, трудовопроизводителните и потребителските кооперации".

Но това не е всичко, тъй като ще има "държавни стимули за учене и първа работа", "безплатен достъп до Интернет - до края на първата година в големите градове, до края на мандата и в другите населени места"; "приоритетно развитие на науката и висшето образование".

"Правителството на Бойко Борисов изхарчи 7 млрд.лв. от държавния бюджет, направи 4 млрд.лв. повече държавни дългове. За три години хората обедняха с близо 35%. Безработицата се увеличи с над 400 000 души. България не може да си позволи да издържа подобно правителство", заявяват социалистите.

Следва онагледяване на разликите между управлението на ГЕРБ и тройната коалиция, чрез сравнения на цените на основни хранителни и нехранителни стоки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?