БСП обещава по-малко бедност и повече българчета, ГЕРБ залага на свършеното

С традиционни парламентарни речи партиите откриха предизборната кампания

Снимка: БГНЕС

Въпреки че започналият в сряда нов политически сезон ще продължи едва три седмици, партиите направиха традиционните декларации, с които заявяват приоритетите си. Този път те го сториха обаче не за парламентарната си работа, а за предизборната кампания.

Лидерът на БСП директно обяви, че партията ще управлява след изборите. Парламентарният шеф на ГЕРБ предупреди социалистите да не разчитат "на това българите да имат кратка памет" и каза, че партията му ще гради кампанията на базата на свършеното. Лидерът на ДПС направи индиректна заявка за властта, без да уточнява в партньорство с кого би я упражнявал.

Корнелия Нинова: Ще управляваме държавата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че последните две години са били загубени и безплодни за България. Тя припомни, че кабинетът е работил за пенсионна, образователна, здравна, съдебна реформа. От тези реформи обаче нямало резултат. Според Нинова външната политика е била унижение за България. Тя смята, че исканията на ГЕРБ за удължаване на мандата на парламента се правят само с материален интерес.

"От "БСП лява България" направихме първата крачка за промяна на президентските избори, ще я направим докрай на предсрочните парламентарни избори, ще управляваме държавата, за да реализираме всичко това, което казваме днес", каза Нинова след краткия обстрел по кабинета. Целите на управлението тогава щели да бъдат намаляване на бедността и раждане и отглеждане на повече българчета.

"Бъдещите депутати веднага да се заемат с промяна в Изборния кодекс. С разправа с мафията без никакви компромиси. Работа за нов икономически модел за развитие на България - собствена икономика и българско производство. Намаляване на бедността и големия въпрос за демографската криза", изреди Нинова приоритетите пред следващата власт, за която направи заявка.

Тя припомни, че народите в Америка, Европа и България са поискали промяна. Според нея тази промяна означава "почтени политици, родолюбци въвеждат еднакви правила за всички". По думите ѝ БСП вече започнала да се променя в тази посока с издигането на Румен Радев за президент.

ГЕРБ е срещу "евтината популярност", но иска спешно одобрение на референдум

БСП не може да се маскира като перспектива за управленска алтернатива на ГЕРБ въз основа на доверието към новоизбрания президент Румен Радев и да превърне работата на неговия служебен кабинет в свой актив. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Не разчитайте на това българите да имат кратка памет, отговорите той на заявката на социалистите за властта.

Той каза, че формацията му често потискала партийния си егоизъм, похвали правителството и анонсира, че кампанията ще стъпва "на свършеното от него".

"От ГЕРБ ще отидем при избирателите с отчет за работата ни в парламента и ще положим усилия за свършената от нас работа да получим реален отговор от кампанията преди изборите", каза Цветанов. Той допълни, че ГЕРБ гради кампанията си и заявката си за участие в изборите единствено на база на свършеното.

Той заяви, че партията му е удовлетворена от политическата комуникация в този парламент и отбеляза, че тя често е потискала тясно партийния си егоизъм. Според Цветанов кабинетът е запазил на "завидна висота" еврооптимизма на българите. И посочи, че в края на това управление се отчита рекорден икономически растеж.

"Кабинетът на Борисов не търсеше лекия път и евтината популярност. Факт е, че този кабинет успя да издигне високо глас в европейските институции и да търси най-доброто решение на националните ни проблеми с европейска помощ", даде оценка заместник-председателят на ГЕРБ.

И въпреки, че се отрече от "евтината популярност", Цветанов изрази позицията на ГЕРБ за бързо приемане на резултатите от референдума, въпреки че това Народно събрание няма физическо време за подобен ход.

ДПС с щения за "ценностно мнозинство"

Карадайъ предупреди за нестабилност, ако след предсрочните парламентарни избори се сформира мнозинство, в основата на което е омразата, а не общи ценности и политически програми. "Ако всички политически сили в страната не отговорим достойно на очакванията на хората; ако решим, че популизмът и фалшивите послания са печеливши; ако заложим на манипулации и на езика на омразата, може да обявим началото на дълъг изборен маратон", каза той.

"Това Народно събрание се разпусна заради липса на сходство в управленските програми на партиите, формиращи мнозинството и отсъствието на общи ценности. Няма стабилна власт без управленска програма на ценностна основа", заяви Карадайъ. Той припомни, че преди две години партията на Бойко Борисов е предпочела да управлява с политически формации, които "не споделят политиките на ГЕРБ и общите европейски ценности и дори отричат евроатлантическата ориентация на България". Като пример Карадайъ даде финансовата политика, но пропусна да каже, че ДПС и БСП, които вече два пъти са били в коалиция, имаха редица разминавания в този сектор.

По думите му следващ опит да се заложи на аритметично, а не на ценностно мнозинство с обща управленска програма, ще постигне същият резултат. Карадайъ обяви, че според него след едни "честни предсрочните избори" на власт трябва да дойде "ценностно, хомогенно мнозинство", което да излъчи стабилно правителство и да доведе до стабилност във страната и сигурност на гражданите.

Той обаче не уточни с кого вижда оформянето на подобно мнозинство.

РБ: Влязохме в Европа, но влезе ли Европа в нас?

Заради разделението в Реформаторския блок декларацията от името на парламентарната им група не бе прочетена от някой от съпредседателите на формацията, а от депутата от ДБГ Антони Тренчев.

"Ние влязохме в Европа, но влезе ли Европа в нас?!", попита Тренчев в реч, посветена на 10-те години от влизането на България в Европейския съюз.

Според него страната ни трябва да има много по-активна позиция като член на ЕС. Тренчев се обяви за активна позиция за влизене в Шенген, защото България пази границите на ЕС ефективно. Депутатът отбеляза и навършването на 20 години от 10 януари 1997 г.

Сидеров цитира своя "поучителна реч" от 2007 година

След като от Патриотичния фронт не направиха изявления, националистите в парламента представи лидерът на "Атака" Волен Сидеров, чиито думи бяха насочени изцяло срещу изявлението на Тренчев.

Сидеров припомни, че още пред 2007 г. е предупреждавал, че влизането в ЕС само по себе си не води до подобряване на живота. Той раздаде речта си от тогава на парламентаристите, като я определи като "много поучителна".

Според него за тези 10 години животът в България е станал по-лош, а членството в ЕС е донесло щети. Като пример Сидеров посочи 10 млрд. евро загуби от затварянето на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй".

"ЕС доказа своята несъстоятелност по темата за мигрантите. Европейските лидери са без визия как да предпазят собствените си държави. Да преосмислим членството в ЕС", призова Сидеров.

Той уточни, че България не трябва да прави резки движения, но трябва да бъде активна. тъй като досега е била пасивна. Според Сидеров България не трябва да изпълнява всичко, което идва от Брюксел, а да възстанови част от суверинитета си. Лидерът на "Атака" призова за повече политика в стил "Орбан".

"Да имаме собствена икономика, да се запазим от мигранти, да вдигнем доходите", обобщи Сидеров.

Споделяне

Още от България