БСП обмисля 10 месеца уседналост и за местните избори

БСП обмисля 10 месеца уседналост и за местните избори

БСП предлага принципът за уседналост, който бе въведен за първи път на евроизборите през май, да залегне и в закона за местния вот, като сега обаче право да избират ще имат гражданите, които са живели в съответната община най-малко 10 месеца преди изборите. Това научи в четвъртък Mediapool от червени депутати, които обясниха някои от промените в проекта на левицата за изменение на закона. Обмисля се ограничение да бъде въведено и за кандидатите за кметове и общински съветници, за които ще се изисква 1 година да са живели в общината, където се кандидатират.

Доказателство за спазване на уседналостта ще бъде регистрация по настоящ адрес, обясниха юристи. Чужди граждани от страни членки на Евросъюза също ще могат да гласуват и да се кандидатират, но само за общински съветници, като и за тях ще се изисква адрес на продължително пребиваване.

В законопроекта се предвижда изборност на районните кметове в големите градове, както и провеждане на избори в населени места с над 100 жители, обясниха представители на левицата. В момента районните кметове се назначават, а избор има само за кметове на населени места с над 250 жители.

Все още не бил изяснен въпросът дали да се въвежда т.нар. преференциален избор – т.е. гласоподавателят сам да може да подрежда бюлетината, тъй като социалистите все още спорели дали той ще сработи. Преференциалната бюлетина също бе въведена на евроизборите, но се оказа, че избирателите залагат повече на бюлетината, както е предложена от партиите.    

Промените в закона за местните избори ще бъдат обсъдени по-късно в четвъртък от съвета по регионална политика на БСП, а другата седмица по тях трябва да се произнесе парламентарната група, преди да бъдат внесени официално в Народното събрание. Очакванията са в края на идната седмица те да влязат в правната комисия на НС заедно с предложенията на опозицията.

Очакванията са принципът на уседналост за местните избори да бъде подкрепен от опозицията, която внася сходни предложения.

“Идеята ни е да се спре най-сетне с купуването на гласове и привнасянето на чужди гласове в определена община, както става по морето със сезонните работници. Пък и този, който живее дълго в една община и гласува в нея, може най-реално да прецени кой от кандидатите ще върши реално работа и какво трябва да направи”, обясни пред Mediapool социалист.

Проблем обаче отново се очаква от страна на ДПС, които, по прогнози на депутати, отново ще обявят, че така се ограничават основни права на българските граждани. При въвеждането на уседналостта на евровота хората на Ахмед Доган дори заплашиха, че ще сезират Конституционния съд, но явно заради добрия успех (трето място) през май, те не го сториха.

Ако ограничението бъде записано както трябва в закона, едва ли има проблем със съда, казаха юристи от левицата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?