БСП обмисля атака на закона за политическите партии пред КС

Социалистическата партия обсъжда възможността да сезира Конституционния съд за закона за политическите партии, приет окончателно от парламента в събота. Очаква се решението да бъде взето във вторник от ръководството на партията, съобщи в неделя в парламента зам.председателят на БСП Румен Петков.

По думите на Петков, в закона за политическите партии имало редица противоконституционни разпоредби.

Като такава той посочи преференцията за партиите в 39-я парламент, които няма да се пререгистрират според новите изисквания в закона, за разлика от всички останали политически формации в страната. За разлика от парламентарните, извънпарламентарните формации в срок от 3 месеца след влизането на закона в сила трябва да подадат наново документи в съда, заедно с имената, адресите и ЕГН-та на поне 5000 техни членове.

Приетият от депутатите текст гласи, че не подлежат на пререгистрации партии, които са участвали самостоятелно или в коалиция на изборите на 17 юни 2001 г. и имат поне един народен представител в настоящото Народно събрание, както и тези със самостоятелни парламентарни групи.

Това означава, че включително новосъздадените формации "Новото време" и Демократи за силна България няма нужда да подават отново документи в съда.

Преференцията обаче не засяга ССД на Стефан Софиянски, който има депутат в 39-я парламент - Диляна Грозданова, но тя не се е явила на изборите като представител на тази партия, а в листата на НДСВ. Същото важи и за лидера на радикалите Евгений Бакърджиев.

Румен Петков обяви, че с този текст нововремци, които са инициаторите на новия закон за политическите партии, се опитват да влязат "през прозореца" в политиката, на гърба на БСП, като същевременно тиражират клюки за клубната база на левицата. Става дума за изявлението на лидера на нововремци Емил Кошлуков, че БСП саботира закона заради въвежданата с него забрана за използването на партийни офиси за кафенета и ресторанти.

"Трябва да е пределно ясно на обществото, че законът за политическите партии най-малко притеснява БСП и опитите на Новото време да внушат, че социалистите са загрижени за клубната си база, са неверни и непочтени", подчерта Петков. В подкрепа на думите си той посочи, че приходите на БСП от наеми на помещения възлизат на 57 хил.лв. и това може да се види от отчетите пред Сметната палата. Малко по-рано през деня колегата му Румен Овчаров пък сравни, че СДС декларира над 200 хил.лв. приходи от партийната си база, а ВМРО - над 700 хил.

В."Монитор" обаче съобщи, че по време на 8-часовото гласуване на закона вчера БСП се е опитала да се спазари с НДСВ и "Новото време" за гратисен период от 3 до 6 месеца за закриване на партийните кръчми и магазини. Сделката не станала, защото социалистите поискали и да бъде преустановена дейността на комисията "Петролгейт", която проверява финансирана ли е БСП от режима на Саддам Хюсеин.

Според Румен Петков, възможност за корупция създава и текстът в закона, позволяващ партиите да получават дарения чрез фондонабиращи мероприятия. Той обаче не обясни в какво точно се изразяват тези възможности.

В приетия окончателно преди ден закон бе записано, че онези организации, в чието име се дублира названието на друга партия или с тире са добавени абревиатури, знаци и цифри, задължително се нуждаят от нова регистрация под ново име.

Ако партиен шеф злоупотреби при набирането и разходването на финансите на формацията, той ще бъде глобяван от 200 до 2000 лева, решиха още депутатите. От БСП предупредиха, че този текст дава възможност за заобикаляне на закона, тъй като често ковчежниците не са в ръководствата на формациите.

Парламентът реши още, че партиите, които крият от Сметната палата списъка на дарителите си, ще се глобяват от 1000 до 5000 лв. Областните управители и кметовете пък ще бъдат наказвани от 500 до 1500 лв., ако съдът ги задължи да дадат офис на формация, а те не го сторят в рамките на 1 месец.

Депутатите решиха още, че ако една партия бъде закрита от съда, имуществото ѝ ще се отнема в полза на държавата.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?