БСП обмисля да сезира ли КС за лустрация в парламента

БСП обмисля дали да сезира Конституционния съд (КС) за лустрационните текстове в новия парламентарен правилник, както и за забраната независими депутати да се присъединяват към парламентарни групи на други партии.

Социалистите още нямат окончателно решение, тъй като първо ще се допитат до свои юристи дали правилникът на Народното събрание има статут на закон и доколко релевантни ще са отправените питания.

Другият проблем е, че БСП разполага само с 40 депутати, а за сезиране на КС са нужни подписите на 48, поради което трябва да поиска подкрепа от ДПС или други партии. Темата се разисква от Изпълнителното бюро на БСП във вторник, съобщи говорителят на партията Корнелия Нинова.

По-късно парламентарната група на левицата реши да се започне подписка за сезиране на КС само за лустрационните текстове в правилника на парламента. Неофициално от ДПС казаха, че вероятно ще подкрепят подписката.

Решението да се забрани на сътрудници на бившата Държавна сигурност да участват в ръководствата на парламента и на неговите комисии, както и в международни делегации на НС, бе предложено от Синята коалиция и бе прието с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и РЗС. Против бяха единствено БСП и ДПС.

Пак по предложение на Синята коалиция НС прие и друга забрана, която не е съществувала в предишните парламенти – депутати, които напускат или са изгонени от своята група и станат независими, да не могат да формират своя нова група или да се присъединяват към групи на други партии.

Евентуалният ход със сезирането на КС предполага да се търси съдействие от ДПС, независимо от опитите на социалистите да се разграничават от бившия си коалиционен партньор, на когото приписаха вина за изборния си провал.

По време на заседанието на ИБ депутатът Стефан Данаилов е повдигнал въпроса с поведението на колегата си Меглена Плугчиева, която в разрез с партийното решение да се гласува против правителството на ГЕРБ, гласува "въздържал се". Това ще бъде разисквано по-късно и в парламентарната група, каза говорителят на БСП Корнелия Нинова.

На заседанието е обсъден традиционният събор на БСП на Бузлуджа, който ще се проведе на 1 август. Тази година мотото ще е "Сила за промяна".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?