БСП обмисля прерайониране и мажоритарен избор на 58 депутати

Ще бъде разработен проект за прерайониране на сегашните 31 многомандатни избирателни райони с възможност да бъдат избрани мажоритарно 58 депутати, вместо 31, както се обмисляше първоначално. Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова в неделя дискусията в БСП, посветена на новата избирателна система.

Промените в изборния закон, по който да се проведе вотът това лято, трябваше вече да са приети, но заради разнобой в тройната коалиция и в редиците на БСП, те още не са факт.

В неделя социалистите декларираха принципна подкрепа за смесена избирателна система. Окончателен вариант на проекта обаче няма и такъв ще бъде изготвен до края на следващата седмица след анализ на експертите в Националния предизборен център в партията.

БСП и Коалиция за България са единствените като че ли, които настояват в изборите за народни представители да залегне силен мажоритарен елемент, и това беше потвърдено като политическа позиция, коментира след заседанието в неделя премиерът и лидер на партията Сергей Станишев.

Мая Манолова каза, че ще бъде разработено предложение за прерайониране в рамките на сегашните многомандатни избирателни райони с възможност според броя на мандатите да бъдат издигани един мажоритарен кандидат - в многомандатни избирателни райони с до пет народни представители, двама - в райони с от шест до 10 мандата, и трима кандидати - в райони с повече от десет мандата.

По този начин ще се засили мажоритарният елемент, каза Манолова. По думите ѝ предлага се мажоритарно да бъдат избрани 58 депутати. 
По принцип БСП е за отделни дати за произвеждане на изборите за европейски и за национален парламент, каза още Мая Манолова. Окончателното решение ще се вземе от Политическия съвет на коалицията.

Ако двата избора бъдат на една дата, това ще омаловажи евроизборите, каза Манолова. 

Според шефа на правната комисия и депутат от БСП Янаки Стоилов въвеждането на смесена избирателна система е добро, но ако парламентарните избори и евровота бъдат на една дата, различното гласуване ще обърка избирателите.

Евродепутатите се избират по пропорционална листа с преференция, като всеки избирател може да посочи кандидат от листата - за избран смята този, който е получил повече от 15% от гласовете за съответната листа.

Междувременно НДСВ обяви, че започва подписка за промяна в конституцията, с която да се даде възможност за сливане на изборите.

Споделяне

Още от България