БСП обмисля забрана депутати да напускат групите си и да стават независими

"Застраховката" била нужна най-вече за "Атака"

БСП обмисля забрана депутати да напускат групите си и да стават независими

Тълкувание на Конституционния съд или промени в основния закон с гласовете на БСП, ДПС и Атака, които да "забранят" на народните представители да напускат партиите си и да стават независими, обмислят социалистите. Те твърдят, че може да вземат тази превантивна мярка, за да се застраховат най-вече "Атака" от евентуално масово напускане нейни депутати, както се случи в миналия парламент, когато голяма част от хората на Волен Сидеров се престроиха към ГЕРБ.

Според информация на Mediapool това ще бъде една от първите законодателни промени, която БСП ще предложи, ако се сформира програмно правителство с неин мандат. Идеята е или КС да тълкува както означава "независим депутат" или мнозинството да успее да убеди около 15-ина депутати от ГЕРБ да гласуват промяна в конституцията, според която независим народен представител в парламента е само този, който е избран като такъв. "По този начин ще спрем това пазаруване на депутати", обясниха социалисти. Според тях обаче е малко вероятно ГЕРБ да се съгласят да подкрепят подобни промени и затова ще се прибегне до тълкувание на КС.

 

В БСП смятат, че по този начин депутатите ще се по-верни на партията си и така мнозинството ще бъде по-сигурно и няма да се повтарят случаите, в които парламентаристи от "Атака" и РЗС в 41-то НС напускаха групите си, декларираха принадлежност към ГЕРБ и пренасочваха и гласовете, и субсидията си към управляващата партия. Неофициално законодателите твърдяха, че получават част от субсидията си, за да бъдат лоялни към мнозинството и да гласуват с него.

 

Целият този "алъш-вериш" замести една друга порочна практика – на парламентарното "номадство". Още в началото на предишното НС, доминирано от ГЕРБ, промяна в правилника забрани на депутати, които напускат парламентарните си групи и стават независими, да се присъединяват към други групи, както и да образуват нови групи в парламента. Освен това независимите загубиха право да участват и в парламентарните комисии.

 

Социалистите нямат отговор на въпроса какво ще се случи, ако депутат реши да не подкрепя вече групата си, въпреки, че не може да я напусне и да стане независим. "Все пак подобен текст би дал повече яснота и може да засили контролът, но ако някой реши да не гласува в "правата вяра", няма как да бъде спрян на практика", обясниха представители на БСП пред Mediapool.

 

Усилията на БСП са насочени към осигуряване на бъдещо правителствено мнозинство с ДПС и "Атака", тъй като само БСП и ДПС се очертава да имат точно 120 депутати, а за формиране на кабинет са им нужни поне 121.

Споделяне

Още по темата

Още от България