БСП обвини АБВ в кражба на марката "Коалиция за България"

ЦИК ще обсъди проблема с наименованието на формацията на свое заседание

Водачът на листата на "Коалиция за България" проф. Боян Дуранкев (в средата). Снимка: БГНЕС

АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка, собственост на Българската социалистическа партия (БСП), съобщиха от пресцентъра на БСП.

Поводът е регистрацията в ЦИК на формацията, създадена от Георги Първанов, като "Коалиция за България" за предстоящите евроизбори.

БСП е внесла в ЦИК доказтелства за собствеността на марката "Коалиция за България", казаха от левицата. От ЦИК заявиха, че проблемът с наименованието на формацията ще бъде обсъден допълнително на предстоящо заседание.

"Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г. единствено и само с БСП, а търговската марка "Коалиция за България" е собственост и принадлежи на Българската социалистическа партия. Съгласно закона това включва правото на притежателя ѝ да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да я използват", посочва БСП.

Според партията на Корнелия Нинова желанието на АБВ да регистрират коалиция със същото наименование има за цел единствено да въведе в заблуждение и да доведе до объркване избирателите, които ще гласуват в предстоящите избори за Европейски парламент. Това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес съгласно Изборния кодекс и следователно не трябва имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК, смятат от партията.

От БСП припомниха, че "Коалиция за България" е създадена през 1999 г. от БСП и други по-малки, идейно близки партии. До 2014 г. "Коалиция за България" е участвала във всички проведени избори - парламентарни избори (2001 г., 2005 г., 2009 г.), президентски избори (2001 г., 2006 г.), избори за Европейски парламент (2007г., 2011 г., 2014 г.), местни избори (2003 г., 2007 г., 2011 г.) и в стотици нови и частични избори, извън редовните местни.

Междувременно, в неделя лидерът на АБВ Румен Петков внесе в ЦИК документите за регистрация на "Коалиция за България". Листата на политическата група е оглавена от проф. Боян Дуранкев.

"Коалиция за България" е съставена от общо 7 партии - ПП АБВ, ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", ПП "Българска партия Либерали", ПП "Възраждане на Отечеството", ПП "Българска левица", ПП "Движение за социален хуманизъм" и ПП "Социалдемократи". До този състав на коалицията се стигна, след като в началото на март БСП отказа съвместно явяване с АБВ на евроизборите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?