БСП обвини Беронов в опит да “блокира” членството в ЕС

БСП обвини Беронов в опит да “блокира” членството в ЕС

Социалистите обвиниха десния кандидат-президент Неделчо Беронов, че като председател на Конституционния съд (КС) се опитва да “блокира” членството на България в Евросъюза и прави политически изявления, макар да е начело на деполитизиран орган.

В петък лидерът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков прочете декларация от парламентарната трибуна по същото време, когато техният кандидат за президент Георги Първанов се изказваше пред учредителите на инициативния комитет, който ще го издигне като независим.

Миков обвини Беронов и за това, че си е купил апартамент с компенсаторки и обикаля предизборно страната с автомобил на НСО в качеството си на конституционен съдия.

Като председател на КС Неделчо Беронов има право да ползва автомобил на НСО, въпрос на целесъобразност как го използва, коментира по-късно шефът на службата ген. Румен Миланов.

Неделчо Беронов от своя страна отговори, че е закупил апартамента

от фонда на КС след решение на членовете му и по предложение на бившия му председател Христо Данов. Жилището е платено с компесаторки, закупени от фондовата борса чрез банка и с пари, обясни още десният кандидат. Допълни, че пътува с кола на НСО, защото това е и право, и задължение на всеки конституционен съдия у нас. 

Миков защити спорни конституционни текстове

“Разбрахме, че между предизборните си обиколки, г-н Беронов е свикал заседание на КС, докато е в отпуска по искането на един от последните преторианци на Иван Костов в съдебната система, председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров срещу конституцията”, обвини Михаил Миков. Той попита още дали политически ангажираният в кампания Беронов ще участва в заседанието по “атаката срещу конституцията” и срещу приетата в нея промяна за “повишаване на отчетността на съдебната система.”

Става дума за приетите от управляващото мнозинство през март промени в конституцията, свързани с правомощията на правосъдния министър и правото на парламента да отстранява предсрочно шефовете на двете върховни съдилища и главния прокурор.

Тези текстове бяха атакувани не само от дясната опозиция, но и от Европейската комисия и от магистрати. Брюксел поиска нови промени в конституцията, “за да се заличи всяко съмнение за възможност за влияние върху независимата съдебна система”, по думите на еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини.

По време на посещението си в София на 31 юли Фратини поздрави шефа на ВКС Иван Григоров за това, че е сезирал КС за спорните текстове.

Самият Неделчо Беронов заяви още преди да бъде официално издигнат за президент, че няма да участва в заседанията на КС по тази тема.

По думите на юриста Михоил Миков, обаче, атакуваните пред КС текстове са “норма, свързана с изискванията към съдебната власт за разбиване на статуквото и безотчетността, която години наред правеше съдебната система такава, каквато я виждат българите днес и такава, каквато я оценява Европа.”

Беронов вече е прогласил, че ще работи за разпускане на парламента, че днешното управление, легитимно избрано от българските граждани, е неприемливо за него, каза Миков. По думите му, атаките срещу правителството едва ли могат да бъдат амплоа на един конституционен съдия.

Беронов: Първанов включи и парламента в кампанията си

Думите на г-н Миков от парламентарната трибуна са показателни, че освен цялата държавна машина, настоящият президент г-н Първанов е включил и институция като Народното събрания в своята кампания, коментира пред Mediapool десният кандидатът за президент.

Според него подобни изявления в деня на официалното издигане на кандидатурата на Първанов показват страх от страна на БСП, че той може и да не бъде избран.

“Заседанието на КС бе свикано в съответствие със задълженията ми като председател на съда. В дългата ми професионална кариера съм се водил само от закона. Съдът има 12 съдии и едно решение може да бъде взето ако седем от тях го подкрепят”, заяви още Беронов.

Според него призивът на Георги Първанов от петък да не бъде свързван с управляващата коалиция е “бягство от отговорност”.

“В изявлението си той индиректно призна, че правителството е правило големи грешки, а управляващото мнозинство е приемало вредни закони, а той никога не вземал отношение”, каза Неделчо Беронов.

По-рано лидерът на ДСБ Иван Костов коментира от парламентарната трибуна, че председателят на ПГ на Коалиция за България е изразил “тревогата и страха, който обхваща БСП, преди да е започнала кампанията.

Споделяне

Още по темата

Още от България