БСП обвини Борисов в чадър над фирмата, унищожаваща ниви в Дивотино с въгледобив

Елена Йончева сезира енергийното министерство за нарушенията при въгледобива, сн. БСП

БСП обвини правителството, че облагодетелства въгледобивната фирма, която с работата си в Дивотино унищожава земеделски земи на живеещите в пернишкото село, предизвика протести на хората и енергийният министър нареди да спре копаенето на въглища до приключване на проверка засегнати ли са земи частна собственост.

Депутатът от БСП и водач на листата за европейските избори Елена Йончева внесе във вторник в енергийното министерство сигнал за унищожени 200 дка земя в с. Дивотино при незаконен добив, осъществяван в рамките на изтекла концесия на фирма, свързвана с въглищния бизнесмен Христо Ковачки.

"Хората от село Дивотино отиват към своите ниви и буквално установяват, че нивите ги няма, просто са изчезнали. Става дума за около 200 декара обработваема земя. Ние извършихме проверка и трябва да кажа, че установихме чудовищни закононарушения“, заяви Йончева пред журналисти.

Според данните на БСП концесията за добив на въглища в този регион е изтекла още през август 2014 г. , но второто правителство на Борисов в нарушение на законите не е обявило нова процедура за отдаване на концесия на рудника, а е прехвърлило договора си с фирмата концесионер Мини "Открит Въгледобив" на сегашната фирма за добив "Мин индъстри", регистрирана през март 2016 с 2 лв. капитал.

Според жителите на селото обаче е имало въгледобив в периода между изтичането и подновяването на концесионния договор за участък I, хоризонт Север на рудник ОРО на Пернишкия въглищен басейн.

След протеста на хората енергийният министър нареди спиране на добива, на вече са унищожени земеделски земи, които концесионерът не е купил от собствениците им за нуждите на въгледобива.

"Земята на хората обаче е унищожена. Кой ще я възстанови и кой ще понесе отговорност ?", попита Елена Йончева.

Съпартиецът ѝ и колега в парламента Крум Зарков допълни,че левицата ще поиска повече информация и след като социалистите се запознаят с нея, ще сезират и други отговорни органи, в това число и прокуратурата. "Много е вероятно да има данни за извършени престъпления“, допълни Зарков.

Станислав Станков, шеф на Дирекция "Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството на енергетиката призова да се изчакат резултатите от проверката за незаконно използване и унищожаване на земеделски ниви в село Дивотино, след което ще се прецени как да се подходи.

Компенсацията за унищожените плодородни земи трябва да бъде извършена от фирмата концесионер, допълни той и уточни, че рекултивацията на терените в обхвата на добива е задължение на концесионера.

Станков обясни времевата дупка между изтичането на концесията и прехвърлянето и подновяването ѝ на фирмата "Мин индъстри" с процедурно забавяне, заради междуведомствената кореспонденция.

По думите му единствените нарушения на концесионера са свързани със забавени плащания на концесионните възнаграждения, но към настоящия момент това било уредено.

Споделяне

Още от България