БСП обвини Фандъкова, че бездейства за 800 незаконни рекламни пана в София

БСП обвини Фандъкова, че бездейства за 800 незаконни рекламни пана в София

Представителите на БСП в Столичната община обвиниха кмета Йорданка Фандъкова,че от години бездейства за разположени незаконно над 800 рекламни съоръжения в София, които носят загуби от над 2 млн. евро годишно на кметството.

Председателят на групата на БСП Лява България в Столичния общински съвет Калоян Паргов и заместник-председателят на СОС от социалистите Милка Христова внесоха питане до Фандъкова чия е отговорността за контрола върху рекламните съоръжения и за премахването на онези от тях, които са незаконно поставени. Те искат да знаят дали въобще през годините е проверявано за извършвани плащания за ползването на тези пана с площ от 2 до 4 кв. м. Кой носи отговорност за проявената безстопанственост, ако има такава, питат още общинарите.

"Крайно време е управляващите в София да внесат някакъв ред в тази толкова апетитната хапка наречена "реклама", заяви Калоян Паргов. По думите му въпросът с незаконната реклама виси още от 2012 година. "Вероятно някой в Столична община има голям интерес, може би финансов, да търпи този хаос в рекламата. А обсъжданите в последните седмици концесии са удобен повод, под "смокиновото листо", каквото се явяват спирките за градския транспорт и велосипедите, да бъдат разпределени рекламните площи", посочва Паргов в съобщение на БСП.

Той и Христова припомнят, че с решение на СОС от 19 юли 2012 г. съветът е дал 15-дневен срок за извършване на проверка на рекламните пана и премахването на реклами и преместваеми обекти, разположени върху общинска собственост без търг или конкурс и непопадащи в одобрените схеми за разполагане на рекламни елементи.

Четири години по-късно незаконните рекламни елементи все още не са премахнати, допълват социалистите и дори посочват конкретните видове рекламни елементи, както и техните собственици - JCDecaux (основната част от тях), "АБМ проекти", "Медиаконтакт", "Рекламна мрежа 5" и "АВВ инженеринг".

Общинските съветници пита Фандъкова още какви мерки ще предприеме за премахване на рекламните елементи с площ до 2 квадратни метра, представляващи ситилайтове, телефонни кабини, спирки и др., разположени върху общинска собственост и в какви срокове.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?