БСП обвини ГЕРБ, че предава целия автобранш на близки до властта фирми

Миролюб Столарски вече запазил името на предлаганата със закон автомобилна камара и само от членски внос ще изкара 17 млн. лв.

БСП обвини ГЕРБ, че предава целия автобранш на близки до властта фирми

Социалистите обвиниха управляващите, че с внесения от тях законопроект за една единствена организация на автомобилния бранш ликвидират и предават транспортния бизнес в ръцете на близки да властта фирми. БСП призова ГЕРБ да оттегли предложението си, срещу което се обявиха и засегнатите фирми и в знак на протест в четвъртък от 14 до 15:30 часа ще спрат автобусните си превози.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред журналисти в сряда, че бизнесменът Миролюб Столарски, който държи една от големите транспортни фирми – "Карат-С", замесена в скандал с обслужването на автобусни линии в София, стигнали и до прокуратурата, е сред спонсорите на ГЕРБ, е запазил името на все още не създадената Българска автомобилна камара и ще е неин представител.

"Запознаха ни транспортните фирми, че се очаква от тях след като се направи тази камара по закона, внесен от ГЕРБ, те да внасят по 1000 лв. членски внос. Става въпрос за 17 хил. фирми и за чист приход за няколко лица в държавата от 17 млн. лв. Представете си за каква арогантност става дума“, коментира лидерът на БСП. По думите ѝ това решение с камарата убива най-вече малките и средни превозвачи. Нинова обяви, че БСП е против този закон.

Тя се консолидира с мнението на редицата сега съществуващи браншови организации, че законът за задължително членуване в Българската автомобилна камара, която също така ще лицензира и контролира превозвачите, е лобистки удар върху бранша.

Позицията на БСП срещу законопроекта, внесен от депутати на ГЕРБ, Обединените патриоти и "Воля", дойде след среща в парламента с автомобилните превозвачи.

Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров коментира, че подобен закон за задължително членство и членски внос не може да има почва у нас. "Конкурент ще преценява дали друга фирма трябва да получи лиценз", посочи той по повод намерението въпросната нова и обща камара да поеме сегашните функции на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" по издаването на разрешителните за работа на превозвачите.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт Станислав Иванов от ГЕРБ, който е сред вносителите на законопроекта, защити промените и посочи, че те са били обсъдени с всички в бранша преди д ас евнесат.

"Според нас трябва да има и Камара на превозвачите. Може би си спомняте миналата седмица, когато се разглеждаше пакета "Макрон", тогава всички бяхме единни, застанахме зад превозвачите всички - Народното събрание, премиерът Борисов и евродепутатите. Тогава отстояхме нашите искания, а в момента са около 140 организации, различни, от която всяка твърди, че е най-добре представена. Това нещо води дотам, че не се знае с кого може да се контактува", каза Иванов, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от Бизнес