БСП обвини ГЕРБ, че променя Изборния кодекс за служебна победа

Социалистите искат на нова ЦИК за евроизборите, а ГЕРБ по-скоро не

БСП обвини ГЕРБ, че променя Изборния кодекс за служебна победа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите от ГЕРБ, че искат тихомълком да узаконят фалшифицирането на резултатите от изборите, за да спечелят предстоящия през май евровот. "Притеснени от резултатите от евентуалната си загуба на изборите, узаконяват фалшификацията на изборите през изборния закон", каза на пресконференция Нинова.

 

Според ГЕРБ Нинова не е казала „нищо вярно“ и явно от БСП имат стратегия на за компрометиране на предстоящите тази година европейски и местни избори.

 

Социалистите обявиха, че ще сезират Венецианската комисия за поправките в Изборния кодекс и настояват промени в закона да не се правят преди вота. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че на предходната сесия ня Венецианската комисия не е имало забележки към изборния процес в страната ни, но пропусна да каже, че това заключение е направено преди поправките.

 

БСП отвори и друга тема, за която управляващите досега мълчаха – изтичането на мандата на членовете на сегашната избирателна комисия. Кирилов пък обяви, че от ГЕРБ умишлено не отваряли въпроса, за да не оставят в обществото „съмнение, че се търси конюнктурно решение в полза на управляващите“.

 

"Тихите" спорни поправки на Анна Александрова – припознати от Кирилов

От БСП атакуват предложения между двете четения в закона, внесени в последния възможен момент от депутата от ГЕРБ и член на правната комисия Анна Александрова. След пресконференцията на социалистите шефът на правната комисия Данаил Кирилов защити исканите промени.

 

Те предвижат решенията в секционните, районните и общинските избирателни комисии, както и тези на Централната избирателна комисия (ЦИК) вече да не се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете, а с обикновено от половината от членовете им. Така управляващите ще си гарантират, че решенията на всички тези комисии ще се взимат от представителите на мнозинството в парламента, а мнението на тези на опозиционните партии няма да има значение, смятат от БСП.

 

"В някои комисии ГЕРБ имат обикновено мнозинство, в други им трябват 1-2 гласа от коалиционните партньори във властта", подчерта Нинова.

 

Кирилов, който първо обвини на БСП в лъжа, обяви, че от ГЕРБ са готови на отстъпки за "техническия въпрос" с какво мнозинство да се взимат решенията в секционните избирателни комисии. Дебатът щял да бъде преди влизането на поправките в пленарна зала за второ четене.

 

Има или не "пълзяща диктатура"

 

Социалистите алармираха и за друго противоречиво предложение на Александрова – да отпадне обжалването пред Върховния административен съд, което според БСП е в противоречие с Конституцията. Кирилов обаче смята, че с поправките правото на обжалване се облекчава.

 

"Това си е една пълзяща диктатура и трябва да се вземат мерки. ГЕРБ явно искат да приложат принципа - една партия, една държава", каза Нинова, а в отговор управляващите обявиха, че нямало и авторитарен режим по света, който управлява коалиционно.

 

Заради предложенията на Александрова, а и заради препоръката да не се правят промени в изборните закони по-малко от 6 месеца преди избори, от БСП ще сезират Венецианската комисия. Те настояват законът да не бъде променян преди евроизборите, защото цялата процедура по промените е порочна и законът, който и в момента не е идеален, ще стане още по-лош след приемането на тези изменения.

 

"Самите вносители не могат ясно да обяснят какво искат да направят и как да го направят", коментират депутатът от БСП и член на правната комисия Крум Зарков.

 

Кирилов обаче не вижда проблем. "Нашият проект не е крит и укриван от Венецианската комисия", каза той.

 

БСП започва процедура за нова ЦИК, а ГЕРБ нямат проблем законът да не се спази

 

От БСП отвориха темата за изтичащия мандат на ЦИК и обявиха, че още в сряда ще внесат предложение за откриване на процедура за избор на нови членове. От пресконференцията на ГЕРБ се разбра, че управляващите нямат проблем с нарушаването на изборния закон и предпочитат сегашната комисия да организира евроизборите. Кирилов обаче не отговори директно на въпроса дали ще има нова ЦИК. Той обаче подчерта, че и европейските, и местните избори ще бъдат валидни, дори сегашната комисия да ги организира.

 

Управляващите месеци мълчаха по темата, че не само изборният закон ще се променя малко преди вота, но и мандатът на настоящите членове на ЦИК, която прилага ИК, изтича два месеца преди евровота. Ако комисията все пак бъде подновена, това би означавало, че много скоро след това трябва да започне да подготвя избори и се поставя въпросът дали новата комисия ще успее да се справи безпроблемно с организирането и провеждането на вота.

 

Именно този очакван аргумент беше използван от управляващите – по-добре сегашната комисия да проведе изборите, защото има опит. "Ако искаме честни избори, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори. Такива и които ние не сме печелили. Да разчитаме на обстоятелството, че тази комисия има опит“, каза Кирилов, а веднага след това обяви, че ГЕРБ има резерви към работата на комисията и за тях е по-добре да се ползват от новото положение и да увеличат квотата си.

 

Според него с предложението нова ЦИК социалистите искали именно да подрият изборния процес с "една нова, неподготвена, нестикована, некомпактно и организационно стъпила в правомощията си нова ЦИК".

 

По информация на Mediapool повечето партии не смятат да правят сериозни промени в своите квоти в ЦИК, но ГЕРБ имат точно обратните нагласи.

Споделяне

Още по темата

Още от България