БСП обвини кабинета, че суспендира конституцията заради АЕЦ

Отказът на правителството да се съобрази с решението на Народното събрание за енергийната стратегия на България, е суспендиране на Конституцията. Това заяви депутатът от БСП Любен Корнезов пред 5-членният състав на ВАС, който днес даде ход на делото за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

По жалба на Корнезов и група депутати от БСП, 3 -членен състав на съда отмени решението на правителството да затвори двата реактора през 2006 г., записано в допълнителната информация на България по преговорите с ЕСД по глава "Енергетика". Мотивът на съда бе, че правителството не е изпълнило приетата от парламента енергийна стратегия на България, според която затварянето на ядрен реактор трябва да се предшества от комплексен анализ за социално-икономическите и екологични последици.

Това решение на съда бе обжалвано пред 5-членен състав на ВАС от правителството, МВнР и от министерството на енергетиката с два основни аргумента. Първият е, че тъй като е включен в преговорната глава "Енергетика", ангажиментът за 3 и 4 е част от външната политика на България, а според конституцията решенията на изпълнителната власт във връзка с междудържавните отношения не подлежат на административен съдебен контрол. Вторият аргумент бе, че българското правителство всъщност не е вземало окончателно решение за спиране на двата реактора и поетият ангажимент подлежи на допълнително договаряне, което ще стане след партньорската ЕС-проверка на 3 и 4 блок. Затова и не се налага да се извършва комплексният анализ, записан в енергийната стратегия.

Корнезов също обжалва част от решението на 3-членния състав, с което съдът отхвърли искането му да се отмени и правителственото решение за затварянето на 1 и 2 блок. Двата реактора бяха спрени в последния ден на 2002 година.

И днес в съдебната зала юристите на МС и останалите министерства пледираха, че ВАС не може да гледа решението на кабинета за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ, тъй като то е свързано с външната политика на страната и не подлежи на съдебен контрол. Любен Корнезов опонира, че самият министър на енергетиката Милко Ковачев си е признал, че затварянето на двата блока ще увеличи цената на електроенергията с 50 процента. Това означава, че решението на МС засяга интересите на всички български граждани и всеки от тях може да го обжалва, както е по конституция, заяви Корнезов.

В съдебната зала се породи и спор дали решението на парламента от 2 октомври м.г., според което 3 и 4 блок трябва да бъдат затворени след приемането на България в ЕС, противоречи на взетото преди това правителствено решение за двата реактора. Според правителственият юрист Цветан Василев, решението на НС не е закон и това означава, че то не е задължително за МС.

Прокурорът Топуров пледира в полза на отсъденото от 3-членния състав на ВАС и подкрепи тезата на Корнезов ,че решението на правителството за двата блока засяга правата и интересите на всички граждани и не е изключено от съдебен контрол.

След заседанието Корнезов посочи, че вчера Агенцията за ядрено регулиране е дала 10-годишен лиценз за работа на четвърти блок и каза, че до месец същият лиценз ще бъде издаден и за трети блок. "Това означава, че двата реактора са абсолютно безопасни", каза депутатът.

"Правителството на България води една безотговорна политика. Вижте каква провокация правят правителството и тези министри - Паси Ковачев и Кунева? Тази провокация означава суспендиране на конституцията, защото и днес техните представители заявиха, че решенията на българския парламент не били задължителни за МС. Такова чудо досега не бях чувал - МС се поставя и над президент, и над парламент, и над КС", добави Корнезов.

С окончателното си решение по казуса 5-членният състав на ВАС ще излезе до 30 дни.

Споделяне

Още от България