БСП обвини прокуратурата, че работи за ГЕРБ

Обвинението толкова е бързало с Йончева, че още не е посочило кои са откраднали дадените й пари от КТБ

БСП обвини прокуратурата, че работи за ГЕРБ

В отсъствието на лидера Корнелия Нинова парламентарната група на БСП обвини прокуратурата, че работи за ГЕРБ с повдигнатото обвинение за пране на пари срещу Елена Йончева. От името на социалистите изявление прочете депутатът Иван Иванов, който обяви, че прокуратурата осъществява политическа репресия върху Йончева.

"Това е една груба политическа репресия от страна на ГЕРБ. Прави впечатление, че изключително бързо и "резултатно" съдейства (прокуратурата-б.р.) спрямо хора, които искат да отразяват истината. Всичко това се случи, след като бяха направени съответните разследвания за преградното съоръжение на границата, "Кумгейт" и магистралите", каза Иванов.

Борисов: Крадецът вика "дръжте крадеца"

"Крадецът казва "дръжте крадеца". Не се занимавам с такива хора. Те за "добро утро" за "лека нощ" трябва да казват Бойко Борисов. Нито имам нещо общо с КТБ, нито с който и да е било", коментира премиерът Бойко Борисов по повод твърденията на БСП.

"Когато Цветанов го обвиниха, ние какво казахме по времето на мандата на БСП? Помните ли? Нека прокуратурата и службите да си свършат работата. Ако има виновни, да бъдат наказани. Кога сме обвинили тогава някого? Нямам абсолютно нищо общо с тези неща", декларира още Борисов.

БСП директно свърза действията на прокуратурата и ГЕРБ.

"Това (обвинението срещу Елена Йончева-б.р.) е един изключително нескопосан опит на ГЕРБ да спечели служебно европейските избори, който категорично ще бъде увенчан с неуспех. Парламентарната група категорично застава зад Елена Йончева в нейната дейност като журналист и народен представител да работи обективно, да разкрива истината и да търси справедливостта. Ние ще я подкрепяме във всички действия, които оттук нататък тя предприеме, и ще я защитаваме с всички сили, които ни дава законът", се казва в позицията на БСП.

Партията пита защо за никой друг от политиците, за които се знае, че са свързани и финансирани от КТБ, не излезе нищо в публичното пространство.

"А се опитва да се пришие колегата, журналиста Елена Йончева, която обективно върши своята работа, към едно престъпление, за което държавата с години си затваряше очите", каза Иван Иванов от името на БСП.

Това е първата по-остра реакция на най-голямата опозиционна партия срещу обичайната активизация на държавното обвинение в предизборни периоди. БСП си замълча за "ЦУМ-гейт", "Янева-гейт", масовото повдигане на обвинения през 2013 г. и 2016 г., но сега ударът бе насочен към едно от най-популярните лица на БСП и фаворит за водач на листата за европейските избори.

Обвинението срещу Йончева няма да ѝ попречи да участва във вота, но ще направи БСП много по-уязвима на политически атаки.

Прокуратурата твърди, че през 2012 г. Йончева е направила общо дружество с офшорна фирма от Британските Вирджински острови, чийто собственик е Цветан Василев.

Офшорната фирма е внесла 645 000 лева от КТБ по сметки, управлявани от журналистката. Твърди се, че още тогава Йончева е знаела, че Василев, който бе мажоритарен собственик на КТБ, е откраднал парите от банката. Държавното обвинение твърди, че има свидетел, който казал, че Йончева е била наясно, че парите са откраднати от КТБ.

Йончева: Репресирана съм

Елена Йончева също обвинява прокуратурата за осъществяване на политическа репресия от името на ГЕРБ. Тя напомня, че през 2012 г. е работила за ТВ7. По онова време телевизията бе издържана изцяло от Цветан Василев. Парите са използвани за закупуване на техника и заснемане на филми за гражданската война в Сирия, кюрдите в Турция, войната в Източна Украйна, напомня Йончева и допълва, че техниката все още е налична.

Делото срещу нея започна със сигнал на ГЕРБ. Той бе подаден през юли от Делян Добрев. Антон Тодоров и Тома Биков, които описаха схемата за финансиране на Елена Йончева от КТБ. Преди това Йончева бе един от най-активните депутати, които настояваха за пълно разкриване на скандала "Кумгейт", в който бе набъркано името на Делян Добрев. Тя направи и филм с твърдения за корупция при изграждането на защитната ограда по границата с Турция.

Последната ѝ офанзива срещу управляващите - за нарушения и злоупотреби при строителство на пътища - изглежда преля чашата, тъй като става дума за милиарди от еврофондовете и държавния бюджет. БСП поиска независима европейска експертиза за качеството на пътната инфраструктура у нас, градена с европейски средства. Стигна се дотам, че с благословията на управляващите строителни фирми организираха грандиозен протест срещу опозицията поради риска да се спрат еврофондове.

През ноември прокуратурата буквално възпроизведе сигнала на ГЕРБ в искането си за сваляне на депутатския имунитет на Елена Йончева.

"Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат. Тази атака започна, след като поискахме независима експертиза на българските магистрали. Правителството и Борисов вече използва създадената и контролирана от тях специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как "шайката" - тази организирана престъпна група, разграбва България. Бих искала да ви уверя, че тази атака, това сплашване, тази репресия няма да ни спре", каза Йончева в сряда в кулоарите на Народното събрание.

През това време лидерът на БСП Корнелия Нинова не бе в парламента, а депутати от партията обясниха неофициално, че била заета да пише доклади.

Йончева е "прала пари", но още ги няма "крадците" от КТБ

В сряда Специализираната прокуратура обяви, че има доказателства, че парите, дадени на Елена Йончева от КТБ, са присвоени от трима служители на банката. Те все още не са обвинени за престъплението, но и това щяло да стане.

Това е много съмнително обстоятелство по делото. Прането на пари е престъпление, което трябва да бъде предшествано от друго престъпно деяние – присвояване, укриване на данъци, продажба на дрога и т.н. Ако няма обвинени за кражбата на парите, то няма как да има и пари, които да бъдат изпрани. Единственото възможно обяснение е, че прокуратурата нарочно е форсирала повдигането на обвинението срещу Йончева.

За сметка на това обвинението обяснява какви са били ползите на Йончева от общата ѝ работата с Цветан Василев.

"Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е нареждала и теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на "Офроуд" ООД (общото ѝ дружество с Цветан Василев, финансирано с пари от КТБ-б.р.) в размер на по 12 720 лева месечно. Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване", се казва в съобщението на прокуратурата.

От него не става ясно защо се предполага, че Йончева е знаела за престъпния характер на средствата. През 2012 година цялата държавата, включително БНБ, се правеше, че не знае какво се случва в КТБ. Цветан Василев все още беше най-влиятелният български банкер. В банката бяха депозирани близо 50% от парите на държавните дружества. Тогава на власт беше първото правителство на ГЕРБ, което внесе парите в КТБ. През 2011 година банкерът Василев бе обявен за "Мистър Икономика", а през 2013 г. бе обявен за "Банкер на годината".

Въпреки това спецпрокуратурата обвинява Елена Йончева в изпирането на 333 000 евро (645 000 лева) от КТБ. За неин помагач е посочено още едно лице (Б.М.), чието име не се споменава. Елена Йончева е оставена на свобода срещу гаранция от 20 000 лева.

"Твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ7 не намират опора в доказателствата. Налице са доказателства, че тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там", съобщава прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България