БСП обвини шефа на столичната здравна каса в конфликт на интереси

Министърът на здравеопазването Николай Петров

Депутат от БСП обвини директора на столичната здравна каса (СЗОК) д-р Биляна Пенева в конфликт на интереси, тъй като отчита и фактурира дейността на болница, която е представлявана от нейната дъщеря. По време на петъчния парламентарен контрол депутатът Христо Проданов постави въпрос на здравния министър Николай Петров защо директорът на здравната каса не е изпълнил решение на Надзорния съвет на касата от 21 юни миналата година за освобождаването на Пенева.

Проданов обясни, че на 1 март тази година директорът на столичната каса д-р Пенева назначава за свой зам.-директор Петко Панов, който до преди назначаването си в СЗОК е бил началник отдел “Информационно обслужване” в Първа АГ болница “Света София“.

“На неговото място е назначена на 8 март Кремена Берова – дъщеря на директора на СЗОК д-р Биляна Пенева. Директорът на “Света София“ Гергана Коларова упълномощава на 20 март Кремена Берова – дъщеря на директора на СЗОК, да представлява лечебното заведение пред НЗОК, СЗОК, МЗ и пред всички други държавни и общински институции, във връзка с изпълнението и отчитането на дейностите по сключените договори за изпълнение на болнична медицинска помощ.

“Пълномощното е безсрочно и следва да се тълкува изцяло в полза на пълномощника. Дъщерята на д-р Пенева подписва заповедите за извършване на проверки на Първа АГ болница, назначени от директора на СЗОК – респективно от нейната майка”, коментира Проданов. Депутатът от левицата уточни още, че дъщерята подписва фактурите и спецификациите, с които лечебното заведение фактурира своята дейност – респективно тя фактурира пред своята майка.

Проданов попита не е ли конфликт на интереси, когато майката - д-р Пенева, директор на СЗОК, издава заповед за проверка на лечебно заведение, която е приемана и подписвана от Кремена Берова – нейна дъщеря.

“Не е ли конфликт на интереси, когато дъщеря на директора на СЗОК отчита и фактурира дейността, извършена от лечебно заведение, в което тя е назначена, на своята майка?“, попита депутатът.

От отговора на здравния министър става ясно, че по закон Надзорния съвет на НЗОК няма правомощия за освобожаване и назначаване на директори на районни каси и може да прави само предложения до директора, с които той не е длъжен да се съобрази.

“Управителят на НЗОК не е констатирал нарушения на трудовите задължения на директора на РЗОК-София град, тежестта на които да доведат до освобождаването ѝ от заеманата длъжност“, се казва в отговора на министър Петров.

Решението на Надзорния съвет за освобождаването ѝ било немотивирано и нямало посочен срок за изпълнение.

“Предвид гореизложеното, в правомощията на управителя на НЗОК е да направи преценка относно освобождаването на д-р Биляна Пенева от длъжността директор на СЗОК“, казва още Петров.

От здравната каса засега нямат коментар, тъй като не могат да обяснят мотивите на вече бившето ръководство да остави Пенева на поста.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?