БСП обвини Свинаров за несъществуващ договор за хеликоптерите

В специално изявление на "Позитано"20 говорителят на БСП Ангел Найденов обвини министерството на отбраната, че е сключило неизгоден договор за модернизацията на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24.

Според него още на 3 декември м.г. за стратегически партньор е избрана британската БАЕ Системс при положение, че нейната оферта е била най-скъпата - за 200 млн. евро, с 50 млн. евро повече от втората поред.

БСП имала сериозни опасения, че сделката е сключена под натиск на премиера Сакскобургготски и е свързана с интересите му в Лондон. Тя била подписана само за един ден и в решението не участвали експерти от българските Военновъздушни сили.

От министерството на отбраната официално отрекоха да са подписвали нещо с БАЕ Системс на 3 декември.

Източници от ведомството обаче потвърдиха за mediapool.bg, че наистина тогава британската фирма е била избрана за стратегически партньор за модернизацията на хеликоптерите. Договор обаче не е подписван, а и компанията официално не е оферирала цена, защото министерството на отбраната още няма категорично решение за броя на хеликоптерите, които ще се модернизират, и за конкретните детайли на необходимите подобрения.

Според експерти сумата може да варира между 100 и 250 млн. евро в зависимост от избрания вариант.

В началото на януари първо зам.министърът на отбраната Илко Димитров, а след това и министър Свинаров обявиха, че е създадена междуведомствена група, която води преговори освен с "БАЕ системс" и с американската "Локхийд Мартин", европейският консорциум EADS, израелската "Елбит", както и с руската фирма производител на хеликоптерите и с компания от ЮАР.

От пресцентъра на ведомството днес съобщиха, че работната комисия още не е приключила дейността си, все още проучва всички оферти и не ги е представила на министъра на отбраната. Не е сключван договор, няма фирма фаворит за сметка на другите, заяви пресаташето на Свинаров Румяна Стругарова.

В групата има и представители на ВВС, след като шефът им ген. Димитър Георгиев се оплака пред медиите, че без тяхно участие и експертиза отбраната избира фирма за ремонта на вертолетите.

Днешната атака на БСП срещу министъра, която се прехвърля и в парламента, се свързва и с тесните връзки на "Позитано"20 с генералитета в Генщаба на армията.

Говорителят на БСП определи БАЕ системс като фирма- посредник ( бел.ред. - компанията е с годишни продажби от над 12 млрд. британски лири и персонал от 90 хиляди души) и заяви, че тя няма опит в ремонт на хеликоптери Ми. Според него било възможно договорената цена да се оскъпи, защото договорът допускал опция за предоговаряне.

Парламентарната група на Коалиция за България щяла да изиска от министър Николай Свинаров всички документи по тази сделка - която всъщност още не е факт - както и за явно проваления вече ремонт на самолетите Миг- 29.

За разлика от вертолетите, БСП не протестира при реалното сключване на договора за МиГ-овете с едноименната руска фирма, предпочетена пред европейския консорциум EADS. Още тогава мнозина експерти прогнозираха, че руската РСК МиГ не може да се справи със задачата освен да ремонтира, и да модернизира изтребителите по НАТО-вски стандарти, което и се случи. В последните месеци министърът на отбраната Николай Свинаров на няколко пъти анонсира, че ще развали договора с едноименната руска фирма, но засега единственото действие по този неспазен договор е освобождаването на главния мениджър на ведомството Август Мичев.

От левицата настояват двата договора да се обсъдят в комисията по корупцията и в комисията по външна политика. Найденов припомни, че има питане до министър Свинаров по тези две сделки, но той не е отговорил на 13 февруари, защото нарочно бил поставен последен в списъка на министрите при парламентарния контрол.

Още от България