БСП обвини Церовски, че изолира общините от еврофондовете

Министерство на регионалното развитие, оглавявано от Валентин Церовски, се опитва да изолира Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) от достъп до информация и от еврофондовете. Това заяви заместник-председателят на БСП Румен Петков в парламента. Сдружението на общините се оглавява от червения кмет на Търговище Красимир Милев.

Според БСП новата структура, която ще се създаде към регионалното министерство - Съвет за децентрализация, цели да изолира сдружението на общините от пряк диалог с правителството и с другите представителни организации на общините. Не били ясни критериите, по които Сдружението ще участва в този национален съвет и дали въобще негови представители ще бъдат поканени.

"Очевидно една от целите на такъв проект е НСОРБ да бъде изолирано от информационния, ресурсен и управленски достъп до европейските фондове и от друга страна, то да бъде изолирано от прекия диалог с министерствата", заяви Петков.

Това е подмяна на реалните структури с казионни, които биха обслужвали политиката на правителството, заяви Петков.

"Единствената легитимна форма на диалог между правителството и местна власт е действащата от 2002г. и назначена от премиера работна група по финансова децентрализация", контрира зам.министърът на регионалното развитие Петя Гегова пред Дарик радио. Тя допълни, че има три предложения за нова форма на диалог с местните власти, които все още не са обсъждани, но нито една от тях не предвижда да се намали квотата на общините.

Според законодателството НСОРБ е органът, с който българското правителство трябва да съгласува актовете, отнасящи се до местните органи, изтъкна още Петков. Левицата смята, че има драстично разминаване с Хартата за местно самоуправление.

Практиката в Европа е националните сдружения на местните органи за самоуправление да комуникират пряко с правителството, каза още Румен Петков. За левицата е необяснимо защо се правят опити сдружението да бъде отстранено от преговорния процес с кабинета точно преди окончателното приемане на общинските бюджети.

Заместник-председателят на БСП съобщи, че Коалиция за България ще отправи актуален въпрос към министър Церовски за отношенията на регионалното министерство с НСОРБ. Той допълни, че БСП ще иска срещи по въпроса и с другите парламентарни групи, с Управителния съвет на сдружението и с представителите на Европейската комисия.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?