БСП обвини управляващите, че принуждават общините да вдигат данъците

ГЕРБ се кани да раздава предизборни пари на приятелски кметове, жалват се социалистите

БСП обвини управляващите, че принуждават общините да вдигат данъците

Управляващите притискат общините да вдигат местните данъци и такси, предупреди във вторник членът на Изпълнителното бюро на БСП и бивш кмет на Смолян Дора Янкова. Това, според нея, произтичало от критериите, по които правителството мерело рейтинга на общините. "Един от компонентите са собствените приходи, а те се набавят с увеличаването на местните такси”, обясни Янкова.

Коментарът на Анкова бе по повод на проекта на закон за публичните финанси и методиката на финансовото министерство за оценяване на финансовото състояние на общините.

Според Янкова от тази методика ще спечелят само най-богатите общини. "Догодина ще се наливат много пари с изборна цел в големите общини", коментира тя и подчерта, че трябва да има еднакво отношение към общините, защото това е отношение към гражданите, а не към кметовете и към това от коя партия са.

Дора Янкова смята, че методиката дори е противоконституционна, тъй като чрез нея гражданите на някои населени места са толерирани пред други и по този начин са им нарушение гражданските права.

"Няма как общините да преглътнат това, че им се отнемат правомощия. Има разделения на властите и няма как един министър, било то финансов, да си издърпа всички правомощия и кметовете да стоят пред него като ученици", каза още тя по повод на готвените законови промени в сферата на публичните финанси.

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски също е на мнение, че финансовото министерство е направило методиката, за да утвърди начина за раздаване на средства в предизборната година, която предстои.

"Ще настоявам държавата да спре да мери с рейтинги общините и на тази база да раздава пари на симпатичните общини", каза Михалевски. От Коалиция за България ще направят предложения за промени в проектозакона за публичните финанси, тъй като смятат, че така предложеният от изпълнителната власт вариант нарушава Европейската харта за местното самоуправление и изземва права на общините и кметовете да управляват ресурсите, които те генерират.

Димчо Михалевски попита финансовия министър Симеон Дянков защо над 100 милиона лева допълнително са предоставени на определени български общини без санкцията на Народното събрание. Той е убеден, че политиката на ГЕРБ е "за едните може, за другите - не може".

Социалистите смятат, че разработената от управляващите методика е очевиден финансов тормоз върху общините и опит да се създават условия за финансова милостиня. "Близките до властта ще живеят по един начин, а останалите – кучета ги яли”, обобщи Михалевски.

Той изтъкна, че са допуснати сериозни грешки и са използвани недомислени показатели, с което се изкривява значително картината. Според него липсват важни показатели като например – колко струва издръжката на дете в детска градина или колко струва кръпка асфалт на пътя. Наред с това в методиката не се взимат под внимание делегираните дейности, защото Симеон Дянков не иска да признае, че те са недофинансирани.

"Не е работа на финансовото министерство да мери устойчивото състояние на общините. Общините се нуждаят от правила, а не от рейтинги”, заяви Михалевски. Според него общините имат нужда от правила за стабилни финансови трансфери, за пълно финансиране на делегираните от държавата дейности, правила как общините да си покриват задълженията и да бъдат фактор за растеж в страната. Депутатът обяви, че Коалиция за България ще направи предложения в тази посока в новия закон за публичните финанси.

Споделяне

Още от България