БСП обвини в конфликт на интереси енергийния министър, Трайков отрича

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова обяви в петък, че внася сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси срещу министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. В кулоарите на НС Нинова обясни, че за инвеститор на "Горна Арда“ е определена компания, 30 процента от капитала на която се държат от австрийските ЕVN и Alpine Bau.

Според Нинова по време на парламентарния контрол Трайчо Трайков е признал, че три дни преди да бъде назначен за министър е напуснал мястото на прокурист на ЕVN. По смисъла на закона министърът няма право нито да участва в обсъждането, нито във вземането на решения, нито да издава лицензи, удостоверения и документи, касаещи фирма, в която 12 месеца преди назначаването си за министър е бил орган на управление, посочи Нинова.

Тя се позова и на Търговския закон, според който прокуристът е търговски управител и управлява фирмата по упълномощаване от търговеца и собственика на капитала. По думите ѝ по смисъла на закона Трайков не може да упражнява контрол по този проект, а като министър на енергетиката той е контролният орган, който трябва да прави това.

"Новото управляващо мнозинство демонстрира воля да се справи с конфликта на интереси, но в случая се действа с двоен аршин“, заяви още червеният депутат.

Трайков пък по време на парламентарния контрол, отговаряйки на питане на Нинова, каза, че е напуснал мястото на прокурист на EVN. Министърът посочи още, че не е бил член на Управителния съвет на дружеството, както е предвидено в закона за конфликт на интереси, и затова не смята, че го нарушава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?