БСП обяви бойкот на парламента до оставката на шефа му Главчев

Ще участва в заседания за гласуването й в петък, за бюджета и вота на недоверие

БСП обяви бойкот на парламента до оставката на шефа му Главчев

Конфронтацията в парламента ескалира с решението на депутатите от БСП да го напуснат и да не участват в заседания до оставката на парламентарния председател Димитър Главчев. Социалистите го обвиняват в цензура задето отстрани лидера им Корнелия Нинова и Антон Кутев от пленарната зала в сряда, докато тя четеше декларация, която според Главчев била оскърбителна за премиера, министрите и парламента. ГЕРБ обаче не виждат основания за оставка на Главчев. Въпреки това обаче лидерът на партията и премиер Бойко Борисов в четвъртък оцени поведението му като "изпускане на нервите".

"Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев. Ще участваме само в три заседания в зала - дебатите по оставката му, бюджета и вота на недоверие. Ще си платим глобите за тези отсъствия. През останалото време всички народни представители от "БСП за България си отиват по районите и започваме срещи и разговори с гражданите", обяви Нинова в четвъртък пред журналисти в парламента.

Искането за оставката на Главчев бе внесено от червените депутати и се очаква да бъде разгледано още в петък.

По-рано през деня парламентът успя да събере кворум за провеждането на заседанието си едва от третия път, след като БСП напусна залата, а малцина от депутатите на ДПС бяха вътре, но демонстративно не поставиха картите си в четците, за да се регистрира присъствието им. Половин час по-късно с помощта на народните представители на "Воля" кворумът беше спасен.

Обградена от депутатите на левицата, в кулоарите на парламента Нинова каза, че с действията си управляващите минират националното съгласие за европредседателството. По думите ѝ отстраняването ѝ вчера попречило на Кристиан Вигенин да внесе доклад на комисията по европейските въпроси в НС, в който парламентарно представените партии се обединяват около общи приоритети.

Бойкотът на БСП, който започна в четвъртък и за деня бе подкрепен от ДПС, обаче няма да попречи на работата на парламента, тъй като ГЕРБ и Обединените патриоти имат 121 депутати и дори някой от тях да липсва "Воля" ще осигури кворума, както стори това в четвъртък.

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки заяви, че депутатите от неговата партия ще идват редовно на работа и да участват в пленарните заседания, както са го правили до сега, независимо дали от тях зависи кворумът или не. По думите му, оставката на председателя Димитър Главчев не е на дневен ред. По-важен бил въпросът с оставката на депутата Иво Христов, който нарече 80% от българския народ "дебили" и затова можело депутатите на "Воля" да напускат парламентарната зала докато Иво Христов е вътре.

"Циркове в парламента има много. С тях се губи ценно парламентарно време и то за неща, които народът изобщо не го интересуват", каза още Марешки.

Междувременно Главчев информира колегите си от парламента, че "сСлед преглеждане на експресната мярка от стенограмата, намалявам наказанието на Антон Кутев на отстраняване от два дни до един ден".

Искането за отстраняване на Главчев ще бъде първа точка в дневния ред на депутатите в петък, като правилникът предвижда председателят да бъде изслушан. За да бъде прието предложението, то трябва да бъде подкрепено от повече от половината от присъстващите в залата народни представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България