БСП обяви, че няма да си затваря очите заради европредседателството

Деница Златева

На 17 януари мотивите за вот на недоверие към правителството ще бъдат внесени в парламента, заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева и декларира, че европредседателството не може да бъде повод опозицията да си затваря очите за случващото се в държавата ни в политически план”.

Темата за корупцията е изключително чувствителна, което се потвърждава и от факта, че през последните 10 дни в много западни медии излизат статии за страната ни, които никак не са приятни, коментира тя пред бТВ в неделя.

"Усещането за корупция е във висшите етажи на властта, както и в местната власт - там, където има сериозен финансов ресурс. Пример за това е санирането, както и обществените поръчки в други сектори”, каза Златева.

"В новото антикорупционно законодателство се събират няколко звена, което събиране няма да бъде ефективно. За нас е важно да се намери онзи орган, механизъм, който да доведе до резултати, до осъдителни присъди”, каза зам.-шефът на левицата.

Тя коментира и споровете около предстоящото в парламента гласуване на Истанбулската конвенция, която се обявява срещу насилието.

"Темата за борбата срещу насилието над жени е водеща за левицата. През всичките тези години, чрез женското обединение, чрез партията и младежкото ни обединение, сме били инициатори на редица кампании срещу насилието над жените”, каза Деница Златева. Тя обясни, че темата е породила сериозна полемика в обществото.

"Ние не сме против мерките за борба с насилието над жените, а за начина, по-който Истанбулската конвенция беше обсъждана или необсъждана публично и внесена в парламента за ратификация”, заяви Златева.

По думите ѝ в документа има текстове, които пораждат притеснения, спорове в обществото.

"Предлагаме на този етап конвенцията да не да бъде внесена за ратификация. Но ние ще подкрепим, ще участваме в подготовката на тези промени в законите, които ще гарантират ефективни механизми за борба с насилието срещу жените”, каза още Златева., цитирана от пресцентъра на БСП в неделя.

Споделяне

Още от България